Πόσο υγιεινό είναι το ανθρακούχο νερό;


Παρ' όλο που το απλό ανθρακούχο νερό δεν περιέχει θερμίδες ή ζάχαρη, μπορεί να βλάψει τα δόντια μας. Αυτό συμβαίνει επειδή...
δημιουργείται με διάλυση του διοξειδίου του άνθρακα στο νερό, το οποίο παράγει ανθρακικό οξύ. Και αυτό το οξύ, όπως και σε άλλα ανθρακούχα ποτά, διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών, επισημαίνει ο καθηγητής Αντριου Εντερ από το Οδοντολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. 

«Ακόμα και ένα ποτήρι μπορεί να διαλύσει μικροσκοπικό επίπεδο της εξωτερικής επιφάνειας της αδαμαντίνης και όταν καταναλώνουμε κάτι όξινο το στόμα παραμένει όξινο για 45 λεπτά πριν από την επιστροφή του σε ένα φυσιολογικό επίπεδο pH», εξηγεί. Ωστόσο θα πρέπει να πίνετε πολύ ανθρακούχο νερό καθημερινά για χρόνια μέχρι να έχετε άσχημο αποτέλεσμα - ένα ή δύο ποτήρια την εβδομάδα δεν θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα άμεσα.

Το ίδιο και χειρότερα ισχύει για τα αναψυκτικά, αφού όχι μόνο υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης από το ανθρακικό, αλλά επιδεινώνεται, καθώς περιέχουν ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες, μερικές από τις οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε φθορά των δοντιών. Για τους λάτρεις των αναψυκτικών, ο καθηγητής Εντερ προτείνει την κατανάλωση με καλαμάκι, για να αποφύγετε την επαφή με τα δόντια, ενώ αν τα πίνετε μαζί με φαγητό, μειώνετε την οξύτητα του στόματος.