ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ‏ του συνδυασμού «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ».



...
ΑΘΛΗΣΗ

Ολοκλήρωση του Δημοτικού Σταδίου Αμφιλοχίας, με την κατασκευή ειδικού ταρτάν στίβου και σύγχρονων κερκίδων. Στήριξη των αθλητικών σωματείων. Ανάπτυξη του θαλάσσιου αθλητισμού σε ενδεδειγμένα σημεία των παραλιών τού δήμου. Επιδίωξη ήπιας ανάπτυξης κωπηλατικού κέντρου στη λίμνη Αμβρακία, σε συνέργεια με τους όμορους δήμους. Όραμά μας, επίσης, η ετήσια καθιέρωση αγώνων δρόμου μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων: διαδρομές 20km (πλατεία Σπάρτου – πεζόδρομος Χαβίνη – ανατολική πλαζ – κεντρική πλατεία Αμφιλοχίας), 10km (κεντρική πλατεία Αμφιλοχίας – Άγ. Γεώργιος – και επιστροφή στην πλατεία), και 4km (γύρος Αμφιλοχίας).

ΝΕΟΛΑΙΑ


Οι νέοι αποτελούν το μέλλον, και μόνο μέσα από τη σφυρηλάτηση του τρίπτυχου «Παιδεία – Εργασία – Δημιουργικότητα» θα μπορέσουν να ξαναβρούν τον βηματισμό τους στις ταραγμένες μέρες μας. Σκοπός μας η υποβοήθηση των ταλέντων και δεξιοτήτων τους, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις τής εποχής. Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με τη λειτουργία τοπικών κέντρων δημιουργικής απασχόλησης και κατάρτισής τους. Θα επιδιωχθεί, επιπλέον, ο περιορισμός τού ιδιαιτέρως οξυμμένου για την περιοχή προβλήματος της χρήσης ουσιών, μέσω τής στελέχωσης εθελοντικής μονάδας στήριξης νέων με προβλήματα εξαρτήσεων.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Διάσωση και αναβάθμιση των αρχαιολογικών μας θησαυρών. Άμεσος καθαρισμός τού χώρου τής αρχαίας ακρόπολης Λιμναίας, με παράλληλη σήμανσή του και φωτισμό των τειχών του. Ενώ, συγχρόνως, θα δημιουργηθεί δίκτυο πεζοδρομήσεων, που θα συνδέουν αρμονικά τον αρχαιολογικό χώρο με τα μοναδικά σε ομορφιά μονοπάτια τής πόλης. Ανάλογες παρεμβάσεις ανάδειξης θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή τού Αμφιλοχικού Άργους, στις Όλπεις (Αγριλοβούνι), Μπελιχρηνιάσσα (προς οικισμό Κάναλο), Κρήνες (Παλιαυλή). Στο Αμφιλοχικό Άργος, μάλιστα, θα γίνει προσπάθεια διάσωσης και ανακατασκευής του αρχαίου θεάτρου του, μέσω τής αναζήτησης χρηματοδοτήσεων και ένταξής του στους σχεδιασμούς τής Κίνησης «Διάζωμα».
Καλλιέργεια τής πολιτιστικής μας ταυτότητας. Κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των πολιτιστικών φορέων τού δήμου, στο πλαίσιο κοινών κατευθύνσεων και οραμάτων. Η Αμφιλοχία θα είναι ο πυρήνας τού σχεδιασμού αυτού, με τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών Λαογραφικού Μουσείου, Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αίθουσας Κινηματογράφου και Θεάτρου (διαμόρφωση του παλαιού Β΄ Δημοτικού – Νηπιαγωγείου σε πολυχώρο πολιτισμού), ώστε οι πολίτες τού δήμου να έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς και διεξόδου στις πολιτισμικές – πνευματικές τους αναζητήσεις. Τα «Πανακαρνάνεια» θα οργανωθούν με βάση τις αρχές και επιδιώξεις ενός αληθινά πλουραλιστικού φεστιβάλ, δηλαδή αναβαθμισμένα σε επίπεδο ποιότητας και ενταγμένα σε ειδικά επιλεγμένους τοπομορφολογικά χώρους.
Διοργάνωση πολυθεματικών εκδηλώσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Θέλησή μας κάθε μήνα τού χρόνου να «συμβαίνει κάτι» στον δήμο μας. Μετά το καλοκαίρι, δεν θα ακολουθεί πια μια ατέλειωτα «νεκρή» σεζόν, αλλά ο δήμος θα ανακτήσει τη θέση του στην περιοχή ως ανταγωνιστικός προορισμός. Από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, πάντα κάτι θα συμβαίνει! Η παρηκμασμένη Εμποροπανήγυρη θα δώσει τη θέση της στην Εμπορική Έκθεση Αμφιλοχίας, πλαισιωμένη από παράλληλα δρώμενα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Κι είναι στόχος μας ο δήμος να καταστεί καλλιτεχνικό κέντρο, μέσω τής διοργάνωσης ετήσιων διαγωνισμών λογοτεχνικής και εικαστικής δημιουργίας. Ενώ μελλοντικά, όταν αποπερατωθεί η θεατρική σκηνή, θα διεξάγονται και διαγωνισμοί από μουσικές και θεατρικές ομάδες μαθητών τής ευρύτερης περιοχής. Ο ρόλος τής Φιλαρμονικής θα ενισχυθεί, ώστε να αποτελέσει βαρόμετρο για τη μουσική παιδεία στον δήμο μας. Την περίοδο των εορτών, Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς – Αγίου Αθανασίου – Αποκριών – Πάσχα, η διοργάνωση εκδηλώσεων, με γνώμονα την εκ νέου γνωριμία μας με τα ήθη και έθιμά μας, θα αποτελέσει τη βασική μας στόχευση.
Ουσιαστική παρέμβαση στον οικιστικό ιστό τής πρωτεύουσας του δήμου. Τα τελευταία χρόνια η Αμφιλοχία τείνει να μεταβληθεί σε άχρωμη τσιμεντούπολη. Θα επιδιώξουμε την ανατροπή της κατάστασης αυτής, με τη δημιουργία ενός ενοποιημένου δικτύου πάρκων, πλατειών και αθλοπαιδιών.
Κάποιες από τις παρεμβάσεις:

1) Μετατροπή τού χώρου της πρώην Ε.Α.Σ. Αγρινίου σε πάρκο και σύγχρονη παιδική χαρά.

2) Αποκατάσταση του εγκαταλειμμένου γηπέδου μπάσκετ (ανατολική πλευρά της πόλης) και επιδίωξη σύνδεσή του με το θαλάσσιο μέτωπο και την πλαζ, μέσω τής αγοράς και διαμόρφωσης σε πλατεία του έμπροσθέν του οικοπέδου.

3) Ο παράλιος άξονας, από την κεντρική πλατεία έως την ανατολική πλαζ, θα διαπλατυνθεί και θα αναμορφωθεί σε κατάλληλα δενδροφυτεμένο πεδίο πεζοπορίας και ποδηλασίας. Στόχος μας η ανάδειξη ολόκληρης της ζώνης από τον Άγ. Γεώργιο έως το Σαρδινιάνικο σε ευχάριστο χώρο αναψυχής.
4) Διάσωση των εναπομεινάντων πέτρινων κτηρίων της πόλης, και ενίσχυση του παραδοσιακού προφίλ της με τη συντήρηση και επέκταση των υπαρχόντων μονοπατιών και πεζοδρόμων.

5) Η πολύπαθη κεντρική πλατεία θα επεκταθεί και θα καλλωπιστεί, ώστε να λειτουργήσει ως πραγματικό διαδημοτικό κέντρο.

6) Θα υπάρξει μέριμνα για την εξειδικευμένη οριοθέτηση χώρων στάθμευσης. Και, κυρίως, για την ευαισθητοποίηση του πολίτη, ώστε να απολαμβάνει τις όμορφες διαδρομές εντός τής πόλης χωρίς τη συνεχή χρήση αυτοκινήτου.

7) Στην ουσιαστική αναζωογόνηση του κέντρου, θα συμβάλει ασφαλώς και η επέκταση του σχεδίου πόλεως. Η δρομολόγηση του οποίου έχει για δεκαετίες παραπεμφθεί στις καλένδες! Μόνο, όμως, έτσι και με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για όλους, θα μπορέσει να τεθεί φραγμός στην πολεοδομική αναρχία που κυριαρχεί στην Αμφιλοχία.


Πολιτισμός και τοπικά διαμερίσματα. Τα τοπικά διαμερίσματα θα λάβουν τώρα θέση και ρόλο στην πολιτισμική αναγέννηση του δήμου. Με αφετηρία μια καλά οργανωμένη κεντρική στρατηγική, οι κατά τόπους σύλλογοι θα αναπτυχθούν ως συστατικά στοιχεία στο συνολικό πολιτιστικό μωσαϊκό τού δήμου. Οι πολίτες και των πιο απομακρυσμένων κοινοτήτων δεν θα νιώθουν πια ξεκομμένοι από την κεντρική διοίκηση, αλλά οι εκδηλώσεις τους θα έχουν τη δέουσα υλικοτεχνική υποστήριξη.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουριστική επανατοποθέτηση του γεωγραφικού μας χώρου. Ο δήμος μας διαθέτει μοναδικής αισθητικής φυσικές ομορφιές. Τόσο το παράκτιο, όσο και το ορεινό του κομμάτι, εφόσον συνδυαστούν αρμονικά, μπορούν να συναποτελέσουν σημαντικό παράγοντα αδιάλειπτης εισροής επισκεπτών όλες τις εποχές τού χρόνου. Τα διαμερίσματά μας, χάρη στα ιδιότυπα παραδοσιακά τους χαρακτηριστικά, είναι δυνατό να εξελιχθούν σε τουριστικούς προορισμούς υψηλής ποιοτικής στάθμης. Από το εμπνευστικό ηλιοβασίλεμα στην παραλία Μπούκας, έως την αρχιτεκτονική μαγεία τού παλαιού Λουτρού και τις φυσιοδιφικές αναφορές τού παρθένου δρυόδασους στα Ρέθα και τον Σταθά, ο δήμος μας προσφέρει ευρείας κλίμακας επιλογές. Εκείνο που απαιτείται από εμάς, κι εκείνο που εμείς θα υλοποιήσουμε είναι η προσεγμένη προσέγγιση και διαφήμιση των αναρίθμητων τουριστικών μας προορισμών, ώστε να ξαναμπούμε δυναμικά στον τουριστικό χάρτη τής περιοχής.

Θρησκευτικός – Αρχαιολογικός τουρισμός. Ο δήμος διαθέτει ένα πλούσιο απόθεμα σε ιστορικά μνημεία, τα οποία θα αξιοποιηθούν ήπια και με σεβασμό στον παραδοσιακό χαρακτήρα τους, ώστε να αποτελέσουν έναν από τους κύριους πυλώνες τουριστικής ανάπτυξής του.

Θαλάσσιος τουρισμός. Σκοπός μας να εξελιχθεί ο δήμος σε κέντρο παραθερισμού στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της ορθής διαχείρισης των μοναδικών σε ποικιλομορφία παραλιών του. Αμφιλοχία – Σπάρτο – Μπούκα – Λουτρό - Ανοιξιάτικο – Μενίδι θα αποτελέσουν την προμετωπίδα για την επάνοδο του δήμου μας στον χάρτη τού θαλάσσιου τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1) Επιλογή επενδυτικών σχημάτων που θα αναλάβουν τη διαχείριση των βασικών πλαζ τού δήμου σε μάκρος χρόνου, με κύριο άξονα την υλοποίηση έργων ποιοτικής αναβάθμισής τους.

2) Αντικατάσταση χαλικιών τής παλαιάς πλαζ Αμφιλοχίας με ψιλή άμμο.

3) Λειτουργία θερινού σινεμά στη δυτική πλαζ Αμφιλοχίας.

4) Αναβάθμιση της Κατασκήνωσης Μπούκας σε επίπεδο εγκαταστάσεων, ώστε να αποτελέσει πρότυπο κέντρο αναψυχής, άθλησης και εκπαίδευσης για τα παιδιά της περιοχής.

5) Στήριξη των υποδομών στο Μενίδι, προκειμένου να εξελιχθεί σε παραθεριστικό κέντρο και οικισμό δεύτερης κατοικίας.

Ιαματικός τουρισμός. Ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί διεθνώς ατμομηχανή οικονομικής άνθησης. Στον δήμο μας, δυστυχώς, μια τόσο φιλική προς το περιβάλλον πηγή ανάπτυξης έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Απόφασή μας είναι να στηρίξουμε το οικοτουριστικό αυτό κομμάτι τού τόπου μας. 
Δεν είναι δυνατόν τα Ιαματικά Λουτρά Αλευράδας, από τα περιεκτικότερα σε θερμομεταλλικά στοιχεία τής χώρας, να παρακμάζουν απαξιωμένα, και στερώντας εισοδήματα και θέσεις εργασίας από του κατοίκους τής περιοχής. Άμεσα και σε αυστηρά καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, θα οργανωθεί η αποκατάσταση των υποδομών τους, ενώ, ως δημοτική επιχείρηση, θα προσανατολιστεί προς την αποτελεσματικότερη προώθηση του άκρως ανταγωνιστικού προϊόντος της. Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει και για την προβολή τού ιαματικού χαρακτήρα τής πλαζ μπούκας, τα αμμόλουτρα στην οποία διακρίνονται για τον θεραπευτικό τους ρόλο σε ρευματοειδείς και αρθριτικές παθήσεις.

Extreme sports. Προώθηση και ποιοτική αναβάθμιση δραστηριοτήτων που βρίσκονται σε αλληλουχία με το φυσικό κάλλος τού τόπου μας, όπως το αλεξίπτωτο πλαγιάς στον Εμπεσό, οι ορειβατικές διαδρομές και η ορεινή ποδηλασία στον Π. Σταθά. Δράσεις, δηλαδή, που μπορούν να συγκεντρώνουν υψηλή επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μέσα στις προτεραιότητές μας, επίσης, είναι η δημιουργία πίστας μοτοκρός σε ειδικά χωροθετημένη έκταση στην Μπούκα, γεγονός που θα καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης για τους λάτρεις τού αθλήματος.