Και τώρα ο Μάκης θα βάλει τη γάτα του να κλαίει....


Την -όχι και τόσο αυστηρή- ποινή της 3μηνης προσωρινής διαγραφής επέβαλε η ΕΣΗΕΑ στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, για την υπόθεση των νανογιλέκων-μαϊμού, θέμα με το οποίο είχε ασχοληθεί εκτενώς το Hot Doc.

Η πειθαρχική δίωξη που είχε ασκηθεί κατά του δημοσιογράφου έγινε «…επειδή στην εκπομπή του «Κίτρινος Τύπος» στον Τ/Σ “ Extra3”, κατ’ εξακολούθηση, προέβη κατά παράβαση της δεοντολογίας, στη διαφήμιση ενός γιλέκου νανοτεχνολογίας, με τον ισχυρισμό ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες».

Ο δημοσιογράφος δεν φάνηκε να στεναχωριέται με την απόφαση της προσωρινής διαγραφής του, καθότι για τρεις μήνες θα «αναγκαστεί» να είναι μόνο «επιχειρηματίας και υπάλληλος της γυναίκας του», όπως είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του.

Οι αποκαλύψεις του Hot Doc

Το καλοκαίρι του 2012, το Hot Doc με εκτενές ρεπορτάζ του είχε αποδομήσει τα περίφημα νανογιλέκα που με τόση θέρμη προωθούσε προς πώληση ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

Η τότε έρευνα είχε οδηγήσει το υπουργείο Υγείας και τον Ιατρικό Σύλλογο να εκδώσουν ανακοίνωση-κόλαφο στην οποία ξεκαθάριζαν ότι τα προϊόντα νανοτεχνολογίας δεν αποτελούν φαρμακευτικό προϊόν κι έκαναν λόγο για παραπλανητική διαφήμιση, ενώ είχε διαταχθεί και πειθαρχική δίωξη του γιατρού που παρουσιαζόταν στις εκπομπές του Μάκη και έπλεκε το εγκώμιο των νανογιλέκων.

Παράλληλα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απέρριπτε τους ισχυρισμούς περί ευεργετικών ιδιοτήτων των νανοϋλικών στην υγεία του ανθρώπου, και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αρνούταν ότι έχει πραγματοποιήσει έρευνα για τα συγκεκριμένα προϊόντα, ξεσκεπάζοντας τον δημοσιογράφο και αποκαλύπτοντας πως οι έρευνες που ισχυριζόταν πως αποδείκνυαν τις ευεργετικές ιδιότητες των νανοϋλικών, δεν είχαν γίνει ποτέ.

Παρά ταύτα, κι ενώ όλες οι παραπάνω ανακοινώσεις και οι αποκαλύψεις του HOT DOC πριν από 1,5 χρόνο, είχαν διαβιβαστεί στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εκείνη αναιτιωδώς καθυστερεί μέχρι και σήμερα να επικυρώσει την εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, η οποία είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, και δεν υπογράφει προκειμένου να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.

Πρόστιμα τα οποία η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είναι υποχρεωμένη να επιβάλει, ειδικά αν ληφθεί υπόψη πως ο τζίρος από τις δραστηριότητες του Μάκη και της κατασκευάστριας εταιρίας Nanobionic ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

O φάκελος με τις σοβαρότατες αποκαλύψεις του HOT DOC καθώς και τις έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί για λογαριασμό του περιοδικού έχει διαβιβαστεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στο ΕΣΡ, το ΙΝΚΑ, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία Αθηνών, ενώ είχαν φθάσει και στα χέρια της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Όλα τα παραπάνω φαίνεται πως δεν συγκινούν τους αρμόδιους, καθώς η μόνη ποινή που έχει επιβληθεί έως σήμερα στον δημοσιογράφο είναι η σημερινή, η 3μηνη διαγραφή του από την ΕΣΗΕΑ.

koutipandoras.gr