Βόλτα στο χωριό

                               Συντεταγμένες:          38° 54′ 55.08″ N           21° 53′ 27.96″ E

Η Βαρετάδα είναι  ένα πανέμορφο χωριό, χτισμένο πάνω σε δύο καταπράσινες πλαγιές: το Καστρί, που στις πλάτες του σηκώνει και το μεγαλύτερο μέρος του χωριού και τον Γλα, ο οποίος στέκει επιβλητικός και σε γεμίζει ανάσες περηφάνειας για το χωριό σου. Εκεί βρίσκουμε και τον Αρπακιά, το δασάκι με τα πανύψηλα δέντρα, που κοιτάζοντάς τον, αισθάνεσαι τόσο τυχερός που ζεις ή κατάγεσαι από τη Βαρετάδα.

                                                              Άποψη από Άγιο Φανούριο


 Πριν τον "Καποδίστρια" ήμασταν η Κοινότητα Βαρετάδας, συναποτελούμενη και από τους δύο αδελφούς συνοικισμούς, την Ποδογορά και τον Μέγα Κάμπο. Μετά εμείς και ο Μ. Κάμπος γίναμε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αμφιλοχίας, ενώη Ποδογορά ενσωματώθηκε στον Δήμο Ινάχου.                    
Ερχόμενος κάποιος από Αθήνα, φτάνοντας στην Αμφιλοχία, θα πρέπει να ακολουθήσει την επαρχιακή οδό Αμφιλοχίας - Καρπενησίου και μετά από 15 χιλιόμετρα καταπληκτικής διαδρομής μέσα στο πράσινο, θα βρει το χωριό μας. Δεν είμαστε μεγάλο χωριό, είμαστε όμως ένα μαζεμένο και καλοφτιαγμένο χωριουδάκι, με καλοσυνάτους και φιλόξενους κατοίκους.

 Συνδυάζει την άγρια ομορφιά του πυκνού δάσους, με τις όμορφες διαδρομές και την ηρεμία της φύσης, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 480 μέτρων, αλλά και την εύκολη και σύντομη πρόσβαση στις κοντινές παραλίες, δίνοντας τη δυνατότητα του να μπορεί κάποιος να χαρεί το βουνό και τη θάλασσα. Να μπορεί να ξεκουραστεί στη σκιά των πλατανιών και να ρίχνει και τις βουτιές του στα νερά του Αμβρακικού.

Το χωριό μας όπως φαίνεται από το Γλα


Είμαστε χαρούμενοι που προστάτης του χωριού μας είναι ο Άγιος Δημήτριος. Γνωστός σε όλη τη γύρω περιοχή, προσελκύει πιστούς κάθε χρόνο στις 26 Οκτωβρίου, που συρρέουν για να προσκυνήσουν τη χάρη του. Το γνωστό σε όλους τους χωριανούς και όχι μόνο "αντίκλαρο", αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στη φύση. Για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για την περίπτωση, όπου πάνω στο τεράστιο δέντρο που βρίσκεται στο προαύλιο του ναού, αναφύεται ένα εντελώς διαφορετικό είδος φυτού. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν στις θαυματουργές ιδιότητές του.
Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση νέου ναού. Δίπλα στον ιερέα του χωριού μας, ο οποίος κατέβαλλε τεράστια προσπάθεια, βρίσκονται όλοι οι χωριανοί και οι επισκέπτες του Άη Δημήτρη. Ελπίζουμε σε λίγα χρόνια να αποπερατωθεί η κατασκευή και αγιογράφιση της νέας μας εκκλησίας.

Ο Άγιος Δημήτριος...αλλιώς

Πέρα όμως από τις κοντινές παραλίες για βουτιές ή τις βόλτες στην παραλία της Αμφιλοχίας με τις καφετέρειες και τα in κλαμπ, ο κάτοικος και ο επισκέπτης του χωριού μας, πολύ εύκολα μπορεί να προσεγγίσει όμορφα μέρη για σύντομες εξορμήσεις. Και από την μεριά του Αμβρακικού, αλλά και από την μεριά του ορεινού Βάλτου. Η τεχνητή λίμνη που θα συναντήσει σε μόλις 8 χιλιόμετρα στην Ποδογορά προσφέρει ένα μαγευτικό θέαμα.

Κοιτώντας τη λίμνη
Αγναντεύοντας Βορειοανατολικά
Ο ήλιος πέφτει


                                                    

                                                                                                                    Φωτογραφίες: Κ. Παππάς