Οι 395 ελληνικές παραλίες που βραβεύτηκαν με "Γαλάζιες σημαίες"! Δείτε πόσες έχει η Αιτωλ/νία. Απογοήτευση !!!!!!!!!!!


395 ελληνικές ακτές και 9 μαρίνες κέρδισαν, φέτος, το διεθνές βραβείο ποιότητας "Γαλάζιες σημαίες", τοποθετώντας την Ελλάδα στην 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα ...
σε 50 χώρες, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε στην Παραλία Κατερίνης, από την ΕΕΠΦ, η οποία είναι ο εθνικός χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος "Γαλάζιες Σημαίες" στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας.

Τι είναι οι "Γαλάζιες Σημαίες"

Σύμφωνα με την ΕΕΠΦ, η "Γαλάζια Σημαία" αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. 
Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. 

Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. 

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη "Γαλάζια Σημαία", όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. 
Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

"Τα βραβεία δεν είναι για πάντα" ανέφερε ο κ. Πέτρου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.και πρόσθεσε: "Ανά τακτά διαστήματα γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και αν υπάρχει πρόβλημα, οι σημαίες υποστέλλονται. 

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χάνονται συνήθως 5-8 σημαίες, αλλά πέρυσι αφαιρέσαμε συνολικά 38 σημαίες. Ωστόσο, λόγω 30 νέων βραβείων δεν σημειώθηκε μεγάλη διαφορά στο συνολικό αριθμό".

Σημειώνεται, ότι τα κριτήρια του διεθνούς προγράμματος συνοψίζονται σε τέσσερις γενικές κατηγορίες, που αφορούν 

  1. την καθαριότητα θάλασσας και ακτής, 
  2. την οργάνωση,
  3.  την ασφάλεια των επισκεπτών και 
  4. την προστασία της φύσης, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. 
Δυστυχώς ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, παρά τα αμέτρητα χιλιόμετρα παραλιακής ακτογραμμής και τις τόσες παραλίες, κατάφερε να βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία μόνο μία (!!!). Η παραλία Ψανή του Δήμου Ναυπάκτου. Κρίμα

Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστε με όλες τις παραλίες ανά νομό.