Οι Έλληνες εμπιστεύονται πραγματικά την κυβέρνηση? Οι πράξεις τους λένε άλλα...


Σχόλιο του Αριστείδη Χατζή [via fb]: Στις δημοσκοπήσεις η δημοτικότητα της κυβέρνησης παραμένει υψηλή. Φαίνεται να την εμπιστεύεται ακόμα ο ελληνικός λαός. 

Οι καταθέσεις όμως στις τράπεζες λένε μια...
άλλη, πολύ διαφορετική ιστορία. Δείτε αυτό το ανατριχιαστικό γράφημα που ανάρτησε το Bloomberg στις 26/3 και που παρουσιάζει την κατάσταση μέχρι τις 28/2...

Αλλά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Χθες, πάλι το Bloomberg, αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις του Holger Schmieding (chief economist at Berenberg) για φυγή €50 δις μέσα στους τελευταίους 3 μήνες, δηλαδή για το 30% του ετήσιου ΑΕΠ! Όπως γράφει ο ίδιος «σπάνια μια νέα κυβέρνηση έχει προκαλέσει τόση οικονομική ζημιά μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

Η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, λοιπόν, απέναντι στην κυβέρνηση βρίσκεται στο ναδίρ – μην ακούτε τις απαντήσεις στις δημοσκοπήσεις των ελλήνων πολιτών, δείτε τις πράξεις τους, αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «αποκαλυπτόμενες προτιμήσεις» (revealed preferences).

Όταν όμως υπάρχει τέτοιο κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης κανένα μέτρο (ακόμα κι αν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση) δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Στις περιπτώσεις αυτές η κατάσταση μπορεί, αντίθετα, να επιδεινωθεί εξαιτίας της διγλωσσίας, της διστακτικότητας και του μυωπικού καιροσκοπισμού.