Η Coca-Cola αφαιρεί αμφιλεγόμενο συστατικό από αναψυκτικά

Η Coca-Cola ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αφαιρέσει το βρωμιωμένο φυτικό έλαιο (BVO) από τα αναψυκτικά της έως το τέλος του 2014, μετά από διαδικτυακό αίτημα. Το αμφιλεγόμενο συστατικό εμπεριέχεται σε αναψυκτικά όπως ...
η Fanta και το Powerade, ενώ έχει καταγγελθεί ότι στοιχείο του BVO, που έχει βρεθεί και σε επιβραδυντικά φλόγας, θα μπορούσε να βλάψει την υγεία.


Το βρωμιωμένο φυτικό έλαιο έχει χρησιμοποιηθεί ως σταθεροποιητής σε ποτά με γεύση φρούτων, για να αποφευχθεί ο διαχωρισμός των συστατικών. 

Σύμφωνα με ιατρικούς ερευνητές της Κλινικής Mayo, η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών με BVO, έχει συνδεθεί με απώλεια μνήμης, προβλήματα στο δέρμα και τα νεύρα, καθώς και άλλες επιπτώσεις στην υγεία.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία απαγορεύεται η χρήση του BVO ως πρόσθετο τροφίμων. Η ίδια ουσία αποσύρθηκε από τον κατάλογο των ασφαλών προϊόντων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων το 1970. 

Το BVO είχε αφαιρέσει η Pepsi από το αθλητικό ποτό Gatorade το 2013. 

Η εκστρατεία κατά της χρήσης του ξεκίνησε από την Σάρα Κάβαναγκ, μία έφηβη από το Μισισιπή, που έθεσε το ερώτημα γιατί να χρησιμοποιείται το συστατικό αυτό σε ποτά που απευθύνονται σε υγιείς αθλητές.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν υπογράψει για την αφαίρεσή του στην ιστοσελίδα change.org.


Ο εκπρόσωπος της Coca-Cola, Τζος Γκολντ, υποστήριξε ότι η αφαίρεση του BVO από τα αναψυκτικά δεν είναι θέμα ασφάλειας. «Όλα τα ποτά μας, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων με BVO, είναι ασφαλή και πάντα ήταν» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του, προσθέτοντας ότι «συμμορφώνονται με όλους τους κανονισμούς στις χώρες όπου πωλούνται». Παράλληλα, επισήμανε ως ύψιστη προτεραιότητα της εταιρείας την «ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων» της.
BBC