Θηλυκό έντομο έχει «πέος» και μπορεί να το χρησιμοποιεί για μέρες


Σε μια παγκόσμια πρωτιά της Φύσης, επιστήμονες ανακάλυψαν τέσσερα είδη εντόμων, τα θηλυκά των οποίων έχουν γεννητικά όργανα που μοιάζουν με πέος, ενώ τα αρσενικά έχουν ...
όργανα παρόμοια με αιδοία. Τα τέσσερα άγνωστα μέχρι σήμερα έντομα βρέθηκαν σε σπήλαια της Βραζιλίας και περιγράφονται στην επιθεώρηση Current Biology.
Τα τέσσερα είδη ανήκουν στο γένος των Neotrogla, που συγγενεύουν με τα ψωκόπτερα (βιβλιόψειρες) και  τα οποία ανακαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι, παρά τη μορφολογική αντιστροφή ρόλων, οι φυσικοί ρόλοι παραμένουν οι ίδιοι: τα θηλυκά είναι αυτά που φέρνουν στον κόσμο τα μικρά τους, αντλώντας με το όργανό τους το σπέρμα από το «άνοιγμα» των αρσενικών.
«Δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με τίποτε άλλο», δήλωσε στο National Geographic ο Ροντρίγκο Φερέιρα, καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Λάβρας στη Βραζιλία. «Αυτό το εξεζητημένο γυναικείο πέος είναι εντελώς μοναδικό» στη Φύση. Από την πλευρά του ο βασικός συντάκτης της έκθεσης Καζουνόρι Γιοσιζάουα, εντομολόγος στο ιαπωνικό πανεπιστήμιο του Χοκάιντο, έκανε λόγο για ένα χαρακτηριστικό τόσο σπάνιο στην εξελικτική διαδικασία που «μπορεί να συγκριθεί με την καταγωγή των φτερών των εντόμων».
Οι ερευνητές αναπτύσσουν στην έκθεσή τους για ποιο λόγο πιστεύουν ότι τα έντομα αυτά εξελίχθηκαν έτσι ώστε να αναπτύξουν αυτό το μοναδικό, όπως υποστηρίζουν, χαρακτηριστικό: κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και 70 ώρες κάθε φορά, τα θηλυκά δεν παίρνουν από τα αρσενικά μόνο το σπέρμα τους, αλλά και μικρούς «σάκους» γεμάτους θρεπτικά συστατικά, που πιθανότατα τους είναι απαραίτητα για να επιβιώνουν μέσα στις ξηρές και αφιλόξενες σπηλιές τους.
Όπως οι ίδιοι εξηγούν, τα έντομα αυτά δεν είναι τα μόνα που τα αρσενικά τους δεν έχουν πέος, όμως αποτελούν κατά πάσα πιθανότητα το μοναδικό παράδειγμα αντιστροφής σεξουαλικών ρόλων, με τα αρσενικά να είναι επιλεκτικά και τα θηλυκά να διεκδικούν με επιθετικό ρόλο το σύντροφό τους.