Cloud σε απλά ελληνικά


Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το cloud computing.

Τι είναι το cloud computing;

Ο όρος «cloud» και «cloud computing» έχει φορεθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Για παράδειγμα, ακόμα και το Hotmail που χρησιμοποιούσες στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ή το Yahoo! Mail που ίσως να χρησιμοποιείς ακόμα και σήμερα, είναι υπηρεσίες cloud. Για να το κάνουμε περισσότερο κατανοητό, σκέψου την ηλεκτρική ενέργεια: όλοι μας μπορούμε να την χρησιμοποιούμε, χωρίς να μας ενδιαφέρει το πού παράγεται και το πώς μεταφέρεται. Κάτι τέτοιο ισχύει και για το cloud computing. Πρακτικά, δηλαδή, σαν χρήστες μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τον αποθηκευτικό χώρο και την υπολογιστική ισχύ ενός απομακρυσμένου server, μέσω της σύνδεσής μας στο Internet.

Και τι μπορείς να κάνεις μ’ αυτό;

Θεωρητικά, με το cloud computing μπορούν να γίνουν τα πάντα. Στο μέλλον, όταν οι χρήστες αποκτήσουν ταχύτατες συνδέσεις στο Internet ακόμα και από τις mobile συσκευές τους –και χωρίς το «απεριόριστα» να σημαίνει μεταφορά μόλις 1,5GB δεδομένων–, το cloud computing μπορεί να καταστήσει περιττή την κατοχή ενός πανίσχυρου smartphone ή ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς η επεξεργασία θα γίνεται με αστραπιαίες ταχύτητες σε απομακρυσμένους servers, χωρίς να επηρεάζεται στο ελάχιστο η εμπειρία χρήσης.

Παράδειγμα των παραπάνω αποτελεί η πλατφόρμα OnLive, που ξεκίνησε φιλόδοξα πριν λίγα χρόνια να προσφέρει gaming με υψηλής ευκρίνειας γραφικά στους κατοίκους των Η.Π.Α., με μοναδική προϋπόθεση την ύπαρξη γρήγορης σύνδεσης στο Internet. Είτε ήσουν κάτοχος ενός mid-range laptop, είτε ενός υψηλών επιδόσεων desktop PC, το τελικό αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. 

Δεν χρειαζόταν να εγκαταστήσεις τίποτα (πέρα απ’ την ίδια την εφαρμογή του OnLive) και τα πάντα γίνονταν streaming μέσω του Internet: φαντάσου τον υπολογιστή σου σαν ένα χειριστήριο και μια οθόνη συνδεδεμένα απευθείας με την βοήθεια της γραμμής σου σε έναν server χιλιόμετρα μακριά. 

Και μπορεί το OnLive να μην κατάφερε να γίνει δημοφιλές (ίσως να έκανε την εμφάνισή του πολύ νωρίτερα απ’ ότι θα έπρεπε), όμως η Google προσπαθεί κάτι παρόμοιο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω του λειτουργικού συστήματος Chrome και των φορητών Chromebooks. 

Τα συγκεκριμένα μηχανήματα διαθέτουν ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο, χαμηλό κόστος απόκτησης και οι περισσότερες εφαρμογές τους βρίσκονται cloud, συνεπώς για να τις χρησιμοποιήσεις, η σύνδεση στο Internet είναι απαραίτητη. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι για τους περισσότερους χρήστες στις μέρες μας, το cloud computing μεταφράζεται κυρίως σε υπηρεσίες cloud storage.

Ποια τα πλεονεκτήματα;

Τα πλεονεκτήματα του cloud computing είναι πολυάριθμα. Το σημαντικότερο, όπως αναφέραμε και λίγες γραμμές πιο πάνω, είναι πως μελλοντικά υπόσχεται να συμβάλλει στο να γίνουν πολύ βασικές οι απαιτήσεις από τον χρήστη αναφορικά με το hardware –κάνοντας την τεχνολογία προσβάσιμη σε ακόμα περισσότερους πολίτες αυτού του πλανήτη. Όσο για τις υπηρεσίες cloud storage που έχουν γίνει τα τελευταία ένα-δύο χρόνια εξαιρετικά δημοφιλείς, προσφέρουν στον χρήστη την σιγουριά πως τα δεδομένα του είναι ασφαλή και προσβάσιμα από όπου κι αν βρίσκεται. Από smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αν για παράδειγμα επιλέξεις την χρήση μιας cloud λύσης εφαρμογών γραφείου όπως το Office 365 της Microsoft ή τις εφαρμογές του Google Drive και αποθηκεύεις τα αρχεία σου στο cloud, γνωρίζεις ότι μπορείς να τα επεξεργαστείς από οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή φορητή συσκευή διαθέτει πρόσβαση στο Internet, μέσα από το παράθυρο ενός browser. Επιπλέον, με δεδομένο πως εμπιστεύεσαι μια αξιόπιστη εταιρεία, τα δεδομένα σου είναι (θεωρητικά) πιο ασφαλή, χωρίς να διατρέχεις τον κίνδυνο να χάσεις τα πάντα σε περίπτωση κλοπής ή βλάβης του σκληρού σου δίσκου. 

Και ποια τα μειονεκτήματα;
Εξίσου σημαντικά με τα πλεονεκτήματα, είναι και τα μειονεκτήματα –που προφανώς γιγαντώθηκαν μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden για τις πρακτικές που ακολουθούσε (και συνεχίζει να ακολουθεί) η NSA. Βλέπεις μπορεί τα δεδομένα σου στο cloud να είναι ασφαλή από κάποιον κλέφτη και να εξαλείφεις την πιθανότητα να πάθεις ζημιά από χαλασμένο σκληρό δίσκο, όμως είναι ταυτόχρονα ευάλωτα στους hackers, καθώς και στα αδιάκριτα βλέμματα των μυστικών υπηρεσιών. Συνεπώς αν θέλεις να είσαι σίγουρος για την ασφάλεια των προσωπικών σου δεδομένων, φρόντισε να επιλέγεις εταιρείες με καλή κρυπτογράφηση –και όσο το δυνατό λιγότερο ένοχο παρελθόν. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το να βασίζεσαι αποκλειστικά σε cloud εφαρμογές και σε online αποθηκευτικό χώρο, σημαίνει πως σε περίπτωση βλάβης στους servers της εταιρείας, δεν θα έχεις πρόσβαση ούτε στα αρχεία σου, ούτε στις εφαρμογές σου. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την σύνδεσή του στο Internet –άσε που στα έξοδά σου θα προστεθεί και άλλο ένα πάγιο. 

Το κόστος του cloud storage;
Υπηρεσίες cloud storage στις μέρες μας υπάρχουν πολλές. Τόσες πολλές, που είναι λογικό να μην ξέρεις ποια είναι η κατάλληλη για τις ανάγκες σου. Ο βασικότερος παράγοντας στην επιλογή σου θα είναι αδιαμφισβήτητα η σχέση κόστους / προσφερόμενου αποθηκευτικού χώρου, ωστόσο πρέπει να λάβεις υπόψη σου μερικά ακόμη χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, θα πρέπει να εξετάσεις αν υπάρχουν διαθέσιμες mobile εφαρμογές για τις συσκευές σου και desktop client που θα κάνει πιο εύκολο τον συγχρονισμό αρχείων, ποιο είναι το μέγιστο μέγεθος αρχείων που μπορείς να ανεβάσεις, καθώς και το αν τα προσωπικά σου δεδομένα είναι ασφαλή από hackers και NSA. Επίσης καλό είναι να δοκιμάσεις τις ταχύτητες των υπηρεσιών μέσω των δωρεάν πακέτων τους πριν διαλέξεις, καθώς τι να τα κάνεις τα εκατοντάδες gigabytes, αν το upload και το download «σέρνεται»;

Dropbox
2+GB Δωρεάν | 100GB $99,99 / έτος
Cloud-Graphic

OneDrive
7GB Δωρεάν | 50GB €19 / έτος

Google Drive
15GB Δωρεάν | 100GB $1,99 / μήνα

Mega
50GB Δωρεάν | 500GB €99,99 / έτος

Box
10GB Δωρεάν | 100GB €8 / μήνα

Pogoplug
5GB Δωρεάν | Απεριόριστο $49,95 / έτος