Περίπου 95 λεπτά το λίτρο θα μας κοστίσει το πετρέλαιο θέρμανσης αν...


Αύξηση της επιστροφής φόρου στα 33 λεπτά από τα 28 λεπτά που είναι σήμερα και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά τουλάχιστον 5000 ευρώ προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, θα διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων – δυνητικά ο αριθμός των νοικοκυριών που θα το δικαιούνται θα υπερβεί τα τέσσερα εκατομμύρια –ενώ η τιμή λιανικής θα πέσει πρακτικά ακόμη και στα 95 λεπτά το λίτρο.

Ενώ η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει σε 10 ημέρες, η «χονδρική» τιμή του πετρελαίου έπεσε χθες στα 95 λεπτά ανά λίτρο (950 ευρώ το χιλιόλιτρο). Αν στο ποσό αυτό προστεθεί ο ΦΠΑ (23%) και το κέρδος του εμπόρου, τότε φαίνεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης τουλάχιστον για τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) θα ξεκινήσει να πωλείται προς 1,26-1,27 ευρώ το λίτρο εφόσον φυσικά δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή στη διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Μέχρι και πέρυσι, το ποσό της επιστροφής φόρου, διαμορφωνόταν στα 28 λεπτά ανά λίτρο. Φυσικά, ο καταναλωτής έπρεπε πρώτα να αγοράσει το πετρέλαιο και μετά να περιμένει το ποσό να του πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό. Αν επιβεβαιωθεί φέτος το σενάριο για αύξηση της επιστροφής στα 33 λεπτά, τότε το τελικό κόστος για τον καταναλωτή, θα περιοριστεί σε τιμή χαμηλότερη των 95 λεπτών ενώ αν η αγορά γίνει με πιστωτική κάρτα, θα πέσει ακόμη χαμηλότερα, στα 92-93 λεπτά.

Όσον αφορά στα κριτήρια χορήγησης της επιστροφής φόρου, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στις ακόλουθες διευρύνσεις:
1.       Να προστεθούν τουλάχιστον 50.000 ευρώ στο περιουσιακό κριτήριο. Αυτό σημαίνει ότι

.       Για τους άγαμους το όριο θα διαμορφωθεί στις 20.000 ευρώ από 15.000 ευρώ σήμερα

.      Για τους έγγαμους θα φτάσει στις 25.000 ευρώ από 20.000 ευρώ

2.       Να προστεθούν περίπου 5000 ευρώ και στο εισοδηματικό κριτήριο με αποτέλεσμα αυτό να διαμορφωθεί ως εξής:

.       Στις 30.000 ευρώ για τον άγαμο

.      Στις 40.000 ευρώ για τον έγγαμο

.       Στις 43.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί

.      Στις 46.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά

.      Στις 49.000 ευρώ για τον έγγαμο με τρία παιδιά

Κι ένα παράδειγμα…
Αν ισχύσουν όλα αυτά, οικογένεια με δύο παιδιά που θα πληροί τα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά αλλά και το κριτήριο επιφάνειας καθώς η πρώτη κατοικία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 120 τετραγωνικά μέτρα) θα κάνει τα ακόλουθα βήματα

1.       Θα αγοράσει 1000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης και θα πληρώσει στον έμπορο περίπου 1270 ευρώ (1,27 ευρώ ανά λίτρο). Αν πληρώσει με πιστωτική κάρτα, τότε θα εξασφαλίσει (εφόσον υπάρχει συνεργασία του πρατηρίου με την τράπεζα) μια έκπτωση της τάξεως του 2%. Φυσικά, πρέπει να υπάρχει το υπόλοιπο στην πιστωτική του κάρτα. Σε αυτή την περίπτωση θα επιβαρυνθεί με 1244 ευρώ

-.       Θα καταθέσει την ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και θα περιμένει να γίνει ο έλεγχος

-.       Με αρκετές εβδομάδες καθυστέρηση θα του καταβληθεί η επιστροφή φόρου. Επειδή υπάρχει πλαφόν στις ποσότητες που μπορεί να αγοράσει (για τη συγκεκριμένη οικογένεια είναι 960 λίτρα εφόσον το σπίτι έχει επιφάνεια 120 τετραγωνικά και δεδομένου ότι βρίσκεται στην Αττική) η επιστροφή με το νέο ποσό ανά λίτρο (33 λεπτά) θα διαμορφωθεί στα 316,8 ευρώ.
Προκύπτει λοιπόν ότι το τελικό κόστος θα πέσει στα 927 ευρώ ή 0,927 ευρώ ανά λίτρο.