Η υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών


«Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας», Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 2.

«Επειδή η ιδιοκτησία είναι ένα απαραβίαστο και ιερό δικαίωμα, κανείς δεν μπορεί να τη στερηθεί παρά μόνο σε περίπτωση δημόσιας ανάγκης που έχει καθοριστεί από το νόμο και φυσικά με την προυπόθεση να καταβληθεί προηγουμένως στον κάτοχο μια δίκαιη αποζημίωση». Άρθρο 17 της Διακύρηξης των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, Γαλλική Επανάσταση 1789.

Τα δύο παραπάνω άρθρα είναι μερικά από τα πάρα πολλά που εμπεριέχονται στην εγχώρια και διεθνή νομοθεσία για να προστατέψουν τα αναφαίρετα δικαιώματα για αξιοπρεπή διαβίωση.

Ποιος θα περίμενε εν έτει 2014, μετά από αιώνες τεχνολογικής προόδου, πως το να έχεις απλώς το σπίτι σου και τα αναγκαία μέσα για να επιβιώσεις δεν είναι πλέον κάτι δεδομένο;

Με την εφαρμογή των μνημονίων εκατοντάδες χιλιάδες διακοπές ρεύματος αλλά και νερού έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα σε ανθρώπους που αδυνατούν λόγω της οικονομικής κρίσης να πληρώσουν τα οφειλούμενα χρήματα, ενώ κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες χρωστάνε εκατομύρια ευρώ στο δημόσιο χωρίς να τους αγγίζει κανείς.

Επίσης, η πρώτη κατοικία και γενικώς τα περιουσιακά στοιχεία του κάθε πολίτη είναι ένα φιλέτο που το κράτος και οι τράπεζες δεν θέλουν να αφησουν άθικτο. Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 4224 31/12/2013 εκτός του ότι στενεύει πολύ τα περιθώρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, είναι απλώς η προετοιμασία για την λαίλαπα των κατασχέσεων που θα έρθει το 2015, οπότε και θα αρθεί το όποιο νομικό πλαίσιο προστασίας.

Θα αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση που απειλεί την ίδια μας την επιβίωση; Φυσικά και ΟΧΙ! Θα αμυνθούμε συλλογικώς με οποιονδήποτε τρόπο όπως ορίζει το άρθρο 120 του Συντάγματος στην παράγραφο 4 « Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να


αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία».

Πάρα πολλές ομάδες επανασύνδεσης ρεύματος και νερού καθώς και αποτροπής πλειστηριασμών έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα ως μια πρώτη άμυνα των πολιτών. Στην Κρήτη, την Αθήνα, τα Τρίκαλα, τον Πύργο, το Μεσολόγγι και άλλες πόλεις έχουν επιτευχθεί εκατοντάδες αποτροπές με την παρουσία αλληλέγγυων ανθρώπων μπροστά από τα δικαστήρια που διενεργείται ο πλειστηριασμός, με τελικό αποτέλεσμα την ακύρωσή του.

Στην Αιτωλοακαρνανία και στη Άρτα υπάρχουν ήδη τέτοιες οργανωμένες ομάδες, με τις οποίες η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Δήμου Αμφιλοχίας βρίσκεται σε άμεση επαφή.

Δεν θα αφήσουμε κανένας συμπολίτης μας να στερηθεί την στέγη του και την πρόσβαση στο ρεύμα και το νερό. Με την υποστήριξη των συναγωνιστών μας από τις παραπάνω περιοχές θα διεξάγουμε κινηματικό αγώνα για να εμποδίσουμε την εφορία και τις τράπεζες να κλέψουν την περιουσία οποιουδήποτε συνανθρώπου μας. Φυσικά καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να συστρατευθεί μαζί μας στον αγώνα αυτό. Η ισχύς εν τη ενώσει, όπως λέει σοφά και ο λαός μας.

Η υπεράσπιση των δημοσίων και ιδιωτικών αγαθών είναι πάνω από ιδεολογίες και κομματικά συμφέροντα. Μας αφορά όλους και μπορεί να μας ενοποιήσει ως πολίτες ώστε να πετύχουμε πολύ σημαντικά πράγματα.