Γιατί ψήνουμε αρνί? Γιατί βάφουμε κόκκινα αβγά?

Τα έθιμα του Πάσχα και η προέλευσή τους

Κόκκινα Αυγά
Όταν μαθεύτηκε πως αναστήθηκε ο Χριστός, μια γυναίκα που κράταγε ένα καλάθι με αυγά, και ήταν και λίγο δύσπιστη, είπε: «Αν αναστήθηκε, μπορεί τα αυγά να γίνουν κόκκινα;» Και…έγιναν.

Αρνί
Αρχικά, συμβολίζει το Χριστό αφού ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό του Θεού, που θα πάρει τις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου. Το έθιμο έχει επίσης ρίζες και στο εβραϊκό Πάσχα, τότε που θυσιάσανε έναν αμνό για να βάψουν με το αίμα τους τις πόρτες, τη νύχτα της εξόδου από την Αίγυπτο. Τέλος, το κακόμοιρο το αρνί αποτελεί από την αρχαιότητα, ένα μυθικό σύμβολο για την αθωότητα και την αγνότητα. Ο διαμελισμός του και η βρώση του από τους ανθρώπους, λένε ότι οδηγεί στην πνευματική αγνότητα.

Μαγειρίτσα
Η πεντανόστιμη αυτή σούπα είναι ένα ευφυής τρόπος για να προετοιμαστεί το πεπτικό σύστημα μετά από 40 μέρες νηστείας (και που το στομάχι έχει συνηθίσει να χωνεύει μόνο φυτά), για την κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα.

Τσουρέκι
Το τσουρέκι πάλι, αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε γλυκό ψωμί. Το σχήμα που δίνουμε στο τσουρεκάκι (πλεξούδα και κόμποι), προέρχεται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους όταν χρησιμοποιούνταν ως σύμβολα που θα κρατούσαν μακριά τα κακά πνεύματα. Αλλά και στο Βυζάντιο έφτιαχναν ειδικά ψωμιά για το Πάσχα, στα οποία έβαζαν στο κέντρο τους ένα αυγό.

Σοκολατένιο Αυγό
Τούτο εδώ είναι ξενόφερτο έθιμο από τη Δυτική Ευρώπη, που έκρυβαν σοκολατένια αυγά και λαγούς στους κήπους, για να τα βρουν τα πιτσιρίκια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΝΑΤΣΙΟΥ