Εσείς παίζετε Angry Birds, και αυτοί μαθαίνουν τα πάντα για σας. Δείτε και άλλες εφαρμογές-ρουφιάνους


Με δεδομένη την έκταση στην οποία είχαν παρεισφρήσει σε προσωπικά δεδομένα, η αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας NSA και η βρετανική GCHQ, δεν ακούγεται ίσως τόσο παράδοξη η νέα αποκάλυψη πως πέρα απ' όλα τ' άλλα, οι υπηρεσίες αυτές αξιοποιούσαν τα κενά ασφαλείας σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων όπως το δημοφιλές παιχνίδι Angry Birds και άλλες.
Πολλές φορές μάλιστα κατασκόπευαν ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών όπως ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός, ενώ εκείνοι δεν είχαν ιδέα της έκτασης εισβολής στην προσωπική τους ζωή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Guardian», «New York Times» και «ProPublica» και νέες διαρροές από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, η αμερικανική NSA και η βρετανική GCHQ εξασφάλιζαν πρόσβαση σε δίκτυα επικοινωνίας μέσω νέας γενιάς εφαρμογών για iPhone και Android και μπορούσαν να συλλέγουν δεδομένα μεγάλης γκάμας, από το μοντέλο του κινητού και το μέγεθος της οθόνης, μέχρι την ηλικία, το φύλο και την τοποθεσία που βρισκόταν ο χρήστης ή ακόμη πιο ευαίσθητα στοιχεία όπως οι σεξουαλικές του προτιμήσεις.

Οι εφαρμογές

Οι εφαρμογές που αναφέρονται ξεκινούν από καθημερινής χρήσης εφαρμογές πλοήγησης και φτάνουν μέχρι δημοφιλή παιχνίδια όπως το Angry Birds, που το έχουν «κατεβάσει» 1,7 δισεκατομμύριο χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Άλλες εφαρμογές που αναφέρουν τα έγγραφα είναι το Flickr, το Flixser και οι εφαρμογές που συνδέονται στο Facebook.

Μέσω της εφαρμογής Google Maps, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έγγραφο του 2008 ότι ήταν τόσο επιτυχημένη η συλλογή πληροφοριών, ώστε «οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί την εφαρμογή μέσω ενός smartphone, εργάζεται στην πραγματικότητα προς στήριξη του συστήματος της GCHQ».

Η Rovio

Τόσο η NSA όσο και η GCHQ υποστηρίζουν ότι η χρήση όλων των εργαλείων έρευνας είναι σε απόλυτη συμφωνία με την αμερικανική και τη βρετανική νομοθεσία και γίνεται μόνο σε περιπτώσεις που κριθεί αναγκαίο για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Πάντως η Rovio, η φινλανδική εταιρεία λογισμικού που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές παιχνίδι Angry Birds ανακοίνωσε ότι θα επανεκτιμήσει τη σχέση της με δίκτυα διαφημίσεων, μετά τις τελευταίες διαρροές.

Επειδή οι αποκαλύψεις Σνόουντεν δεν έχουν τελειωμό, σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε το NBC, η παρακολούθηση video μέσω YouTube, τα χτυπήματα προτίμησης («like») στο Facebook και οι επισκέψεις στο Blogger είναι μεταξύ των δραστηριοτήτων που κατέγραφε σε πραγματικό χρόνο η βρετανική GCHQ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ-enet.gr