Ξέρατε ότι η Microsoft φτιάχνει και σουτιέν? Για δείτε το σχέδιο


Η Microsoft είναι γνωστή για πολλά πράγματα στον χώρο του software και του hardware, ωστόσο η κατασκευή γυναικείων εσωρούχων δεν ήταν μέχρι πρόσφατα μεταξύ αυτών.
Σχεδιαστές της εταιρείας ανέπτυξαν έναν «έξυπνο» στηθόδεσμο, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει το στρες. Το πρωτότυπο περιέχει αισθητήρες που παρακολουθούν τη λειτουργία της καρδιάς και τη δραστηριότητα του δέρματος προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση της χρήστριας και το αν αυτή μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Το paper των ερευνητών της Microsoft τιτλοφορείται «Food and Mood: Just in time support for emotional eating» και είχε ως στόχο να διαπιστωθεί το εάν η τεχνολογία ηλεκτρονικών συσκευών που φοριούνται (wearable) μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερκατανάλωσης φαγητού όταν κάποιος βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση.

Τα δεδομένα που συλλέγονται σχετικά με τη διάθεση της χρήστριας αποστέλλονται σε αυτήν μέσω εφαρμογής για smartphone, υποδεικνύοντας πότε είναι πιθανό να σημειωθεί το εν λόγω «φαινόμενο». Ο «έξυπνος στηθόδεσμος» συγκρίνει τα δεδομένα που συλλέγει με αυτά που είχαν παρατηρηθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν και προειδοποιεί όταν εκτιμά ότι η χρήστρια πρόκειται να αρχίσει να τρώει.

Ο high tech στηθόδεσμος της Microsoft περιέχει αισθητήρες ηλεκτροκαρδιογραφήματος και ηλεκτροδερματικής δραστηριότητας, καθώς και γυροσκόπιο και αξελερόμετρο. Οι ερευνητές επέλεξαν τον στηθόδεσμο ως ιδανικό για τέτοια λειτουργία, καθώς εκ των πραγμάτων φοριέται κοντά στην καρδιά. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη έπρεπε να βγάζουν και να επαναφορτίζουν τους στηθόδεσμούς τους ανά τρεις με τέσσερις ώρες, διαδικασία την οποία περιέγραψαν ως κουραστική. Ωστόσο, το ποσοστό επιτυχίας ήταν αρκετά υψηλό, στο 75%.
Αντίστοιχες προσπάθειες δημιουργίας ενός αντίστοιχου εσωρούχου για άνδρες απέτυχαν, καθώς οι αισθητήρες τοποθετούνταν πολύ μακριά από την καρδιά.Όπως αναφέρεται στο paper, πρόκειται για την πρώτη περίπτωση χρήσης wearable, φορητών αισθητήρων για τον εντοπισμό και προσδιορισμό συναισθημάτων.