Αυλάκι Βάλτου - Δικαίωση


Μετά από εξοντωτική διαδικασία έντεκα ωρών, από τις 9.00 μέχρι τις 20.00, το 5ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών απάλλαξε τους τέσσερεις κατοίκους του Αυλακίου Αιτωλοακαρνανίας από τις κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση μετά από μήνυση της ΤΕΡΝΑ.
Ως γνωστόν, η ΤΕΡΝΑ έχει κατασκευάσει φράγμα στον Αχελώο στο ύψος του χωριού Αυλάκι Αιτωλοακαρνανίας, στο απώτατο βορειοανατολικό άκρο της Δυτικής Ελλάδας, στα σύνορα με Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία. Πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα, η μόνιμα πλημμυρισμένη κοιλάδα έχει αλλάξει εντελώς τις συνθήκες στην περιοχή, επηρεάζει τις παραποτάμιες περιουσίες, σκεπάζοντας χωράφια με φερτά υλικά και απειλεί το ιστορικό πέτρινο γεφύρι των αρχών του 20ου αιώνα.. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων σχετίζονται με τις επιπτώσεις από το έργο και τις υποχρεώσεις της εταιρίας για αποκατάσταση των ζημιών και αποζημιώσεις. Η παράσταση των κατοίκων σε μια εκδήλωση παρουσία ευρωβουλευτών προ διετίας έδωσε την αφορμή για τη μήνυση από την πλευρά της εταιρίας.
Η τελική απόφαση του Προέδρου δεν στάθηκε επί της ουσίας των καταγγελιών και απάλλαξε τους κατηγορούμενους μη αποδεχόμενος το δόλο και τη συκοφαντική δυσφήμιση. Ωστόσο, η Εισαγγελέας, στην αγόρευσή της, ζήτησε την αθώωση των κατηγορουμένων επειδή όσα ισχυρίστηκαν δεν απείχαν από την αλήθεια. Στη δικαίωση των κατηγορουμένων συνέβαλε η παρέμβαση του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου και φυσικά ο συνεπής χειρισμός της υπόθεσης από το δικηγόρο Περιφερειακό Σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη.
«Η αθώωση των ανίσχυρων κατοίκων μας δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα: οι πολίτες μπορούν ακόμη να μιλούν και να αγωνίζονται. Ακόμη κι αν δεν έχουν πόρους ή μέσα. Ακόμη κι αν αγνοούν νομικές διαδικασίες. Ακόμη κι αν κάνουν λάθος επιλογές και λάθη στην τακτική. Το δίκαιο δεν επηρεάζεται από αυτά. Ως οικολογικός χώρος, παίρνουμε κι εμείς κουράγιο για το μέλλον.», δηλώνει σχετικά ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός Σύμβουλος και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Πηγή: ouranos.gr