Ελληνικός θρίαμβος στο φεστιβάλ Βενετίας.


Συζητήθηκε όσο λίγες ταινίες του Φεστιβάλ, δίχασε, ήταν ένα από τα φαβορί για τα μεγάλα βραβεία και τελικά το «Miss Violence» επιβεβαίωσε τις προβλέψεις φεύγοντας από τη Βενετία με το Βραβείο Σκηνοθεσίας για τον Αλέξανδρο Αβρανά και Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Θέμη Πάνου, πέρα από τα πρώτα βραβεία που απέσπασε χθες.

Μια ιστορία με επίκεντρο την ελληνική οικογένεια και την αποδόμηση του τακτοποιημένου προσωπείου της, είναι στην καρδιά του «Miss Violence»: η 11χρονη Αγγελική πηδά, χαμογελαστή, από το μπαλκόνι ανήμερα των γενεθλίων της και οι κοινωνικές υπηρεσίες πασχίζουν να καταλάβουν το γιατί, όσο η οικογένειά της επιμένει ότι ήταν ατύχημα προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρύψει ένοχα μυστικά. «Όλοι θέλουν να επαναστατήσουν αλλά τελικά κανείς δεν το κάνει, γιατί όλοι θέλουν να έχουν κάποιον από πάνω τους, κοινωνικά όσο και πολιτικά», μας είχε πει σχετικά ο 35χρονος Αβρανάς.

Ο Χρυσός Λέοντας απονεμήθηκε στο «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι, ένα ντοκιμαντέρ για αυτούς που κατοικούν κατά μήκος του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της Ρώμης, ενώ το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε το «Stray Dogs» του Τσάι Μινγκ Λιανγκ. Το Βραβείο Γυναικείας Εμρηνείας απέσπασε η Έλενα Κότα για το «Via Castellana Bandiera» της Εμα Ντάντε, ενώ ο Στιβ Κούγκαν βραβεύτηκε για το σενάριό του για την γλυκύτατη «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς.

Η κριτική επιτροπή του 70ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας αποτελούνταν από τους Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Άντρεα Άρνολντ, Ρενάτο Μπέρτα, Κάρι Φίσερ, Μαρτίνα Γκέντεκ, Τζιανγκ Γουέν, Πάμπλο Λαρέν, Βιρζινί Λεντουαγέν και Ρουίτσι Σακαμότο.

Οι νικητές:

Χρυσός Λέοντας: «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι
Μεγάλο Βραβείο της Eπιτροπής: «Stray Dogs» του Τσάι Μινγκ Λιανγκ
Αργυρός Λέοντας Σκηνοθεσίας: Αλέξανδρος Αβρανάς, «Miss Violence»
Βραβείο Ανδρικής ερμηνείας: Θέμης Πάνου, «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά
Βραβείο Γυναικείας ερμηνείας: Έλενα Κότα, «Via Castellana Bandiera» της Εμα Ντάντε
Βραβείο Σεναρίου: Στιβ Κούγκαν, «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς
Βραβείο Επιτροπής: «The Police Officer's Wife» του Φίλιπ Γκρένινγκ

 Χριστίνα Λιάπη-e-go.gr/cinemag