Δέκα αποφθέγματα που αποδεικνύουν την ιδιοφυΐα του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Alibaba


Ο Jack Ma, ιδρυτής και πρόεδρος του κινεζικού μεγαθηρίου στο Διαδίκτυο, Alibaba, έχτισε την αυτοκρατορία του με επιμονή.

Ίδρυσε την Alibaba, το 1995 και πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι δημοσιογράφοι συνήθιζαν να τον αποκαλούν
«Crazy Jack», λόγω των ομιλιών του και των τολμηρών αξιώσεών του.

Σήμερα, η εταιρεία του έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 200 δισ. δολάρια. Καθόλου άσχημα για έναν άνθρωπο ο οποίος απέτυχε στις εξετάσεις του κολεγίου δύο φορές και ξεκίνησε την καριέρα του ως κακός δάσκαλος.

Εδώ είναι μερικά από τα αξέχαστα σημεία των ομιλιών του κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών:

1.  «Μην σταματάτε ποτέ. Το σήμερα είναι σκληρό, το αύριο σκληρότερο και το μεθαύριο είναι όμορφο...».

2.  Σχετικά με τη δεοντολογία: «Ποτέ μην εξαπατάτε τους άλλους, στην επιχείρηση ή στη ζωή. Το 1995, εξαπατήθηκα από τέσσερις εταιρείες - τέσσερις εταιρείες που σήμερα είναι κλειστές. Μια επιχείρηση δεν μπορεί να πάει μακριά με δόλο...».


3.  «Οι ευφυείς άνθρωποι χρειάζονται έναν ανόητο να τους οδηγεί. Όταν στην ομάδα είναι όλοι επιστήμονες, είναι καλύτερο να υπάρχει ένας αγρότης να οδηγεί. Ο τρόπος σκέψης του είναι διαφορετικός. Είναι πιο εύκολο να κερδίζεις, αν έχεις ανθρώπους να βλέπουν τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες».

4.  «Είμαι ένας πολύ απλός άνθρωπος, δεν είμαι έξυπνος. Ο καθένας σκέφτεται ότι ο Jack Ma είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος. Θα μπορούσα να έχω ένα έξυπνο πρόσωπο, αλλά έχω πολύ χαζό εγκέφαλο».

5.  «Αν δεν παραιτηθείς, έχεις ακόμα μια ευκαιρία. Και, όταν είναι μικρός, πρέπει να επικεντρωθείς και να βασιστείς στον εγκέφαλό σου και όχι στη δύναμή σου».

6.  «Αν είμαστε μια καλή ομάδα και ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, ένας από εμάς μπορεί να νικήσει 10 από αυτούς».


7.  «Δεν έχει σημασία αν θα αποτύχω. Τουλάχιστον θα έχω περάσει την ιδέα σε άλλους. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρω, κάποιος άλλος θα το κάνει».

8.  «Θα το κάνουμε γιατί είμαστε νέοι και εμείς δεν πρόκειται ποτέ να τα παρατήσουμε».

9.  «Πάντα να έχετε κατά νου αυτές τις τρεις αρχές: να κάνετε ό, τι θέλετε, να κάνετε ό,τι πρέπει και για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να το κάνετε».



10.  «Θα πρέπει να μάθετε από τον ανταγωνιστή σας, αλλά ποτέ μην αντιγράψετε. Αντιγράψτε και θα πεθάνετε».