Χαρίζουν τα φέσια από Energa και Hellas Power?

Να υποβαθμίσει το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, που φέρεται ότι ζημιώθηκε κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δεν έχει αιτηθεί παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση των εταιρειών «Energa» και «Hellas Power», επιχείρησε το υπουργείο Οικονομικών.



ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ
ΥΠΟΘΕΣΗ ENERGA - HELLAS POWER

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, αναφέρεται πως «δεν έχει απολεσθεί κανένα ουσιαστικό ή δικονομικό δικαίωμα του Δημοσίου», αλλά και ότι το τελευταίο «πρόκειται να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής ενώπιον του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου, προβάλλοντας το σύνολο των νομίμων αξιώσεών του κατά των κατηγορουμένων».

Προσθέτει, δε, πως «κατά τη δικάσιμο της 28ης.4.2014, η υπόθεση δεν μπορούσε να εισαχθεί για ουσιαστική εκδίκαση (εξαιτίας δικονομικών ζητημάτων, όπως και έγινε), λόγω του ότι εκκρεμεί αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών».

Με την επίμαχη ανακοίνωση επιβεβαιώνεται πάντως ότι ουδείς από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που φέρει και την ευθύνη, δεν προχώρησε στην εν λόγω δικονομική κίνηση. Αν και σε άλλες υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, όπως σε δικογραφίες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, το Δημόσιο έχει σπεύσει -ως ώφειλε- να διεκδικήσει τυχόν οφειλές ήδη κατά το στάδιο της ανάκρισης, στην υπόθεση των Energa και Hellas Power δεν συνέβη τίποτα τέτοιο.

Κι αυτό, παρ' ότι και οι δύο εταιρείες, ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος -κατά το κατηγορητήριο-, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το «χαράτσι» (τέλος ακίνητης περιουσίας) για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν στο Δημόσιο και σε ΟΤΑ τα χρήματα, που υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 250 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι βασικοί κατηγορούμενοι φέρονται ότι επιχείρησαν να εξαφανίσουν τα ποσά που κατέθεσαν καταναλωτές για πληρωμές των φόρων, τοποθετώντας τα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Προκλητικό

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «είναι ιδιαίτερα προκλητικό, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε κατασχέσεις για οφειλές που δεν ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες, να καλύπτει τους υπεύθυνους των συγκεκριμένων εταιρειών». Κατηγορεί τον Γ. Στουρνάρα για παράβαση καθήκοντος, ενώ χαρακτηρίζει υπόλογη τη Ν.Δ. «και για σαφείς ενδείξεις διαπλοκής, διότι τι άλλο μπορεί να σημαίνει όταν δικηγόρος των υπευθύνων του σκανδάλου είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της, κος Βορίδης. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στη Ν.Δ. ότι το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό».


Από το στόχαστρο της αντιπολίτευσης δεν γλίτωσε ούτε ο Δήμος Αθηναίων και ο Γ. Καμίνης, που επίσης δεν έχει παρασταθεί ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση, αν και από τη δικογραφία προκύπτει ότι είναι ένας από τους δήμους ζημιώθηκαν περισσότερο.

Αντωνία Ξυνού-Ελευθεροτυπία