Με «νοικιασμένο» προσωπικό, αλλαγή ταμπέλας στη ΝΕΡΙΤ


Αλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς… Κάπως έτσι η Δημόσια Τηλεόραση… μεταμορφώθηκε και το λογότυπο «ΔΤ» αντικαταστάθηκε από «Ν» (ΝΕΡΙΤ).

Μόνο που με αυτόν τον τρόπο δεν γίνονται πραγματικά αλλαγές από το μεταβατικό στάδιο σε έναν νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Και δεν μπορεί αυτό να...
θεωρείται η οριστική μετάβαση όταν ο νέος φορέας δεν έχει ακόμη δικό του προσωπικό αλλά ουσιαστικά «νοικιάζει» τους συμβασιούχους της ΔΤ έως ότου αποκτήσει κανονικά δικούς του εργαζομένους.

Δημιουργούνται, όμως, και μια σειρά άλλα ερωτήματα. Πριν από λίγες μέρες η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος έστειλε επιστολή (μέσω e-mail) στο Εποπτικό Συμβούλιο αλλά και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμη να παραιτηθεί αν δεν αλλάξει η κατάσταση, καθώς οι διαρκείς παρεμβάσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γ. Προκοπάκη έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την πραγματοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος. Κάνει λόγο, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι σε καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου. Κι ενώ η ΝΕΡΙΤ δεν έχει ολοκληρώσει την επιλογή επί των προτάσεων παραγωγής (α' φάση έως τον Ιούνιο και β' φάση έως τον Δεκέμβριο του 2014), δεν διαθέτει προσωπικό, από τις αρχές του χρόνου οι πολίτες πληρώνουν κανονικά το λεγόμενο ανταποδοτικό τέλος…

Είχε επίσης προηγηθεί επιστολή του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου Θ. Φορτσάκη, με έντονες παρατηρήσεις του προς τον Γ. Προκοπάκη για προβληματικούς και… παράτυπους διαγωνισμούς και προκηρύξεις θέσεων εργασίας. Τέλη Απριλίου έφτασε στη ΝΕΡΙΤ και εξώδικο από εταιρεία παραγωγής που ζητούσε τα πρακτικά των επιτροπών αξιολόγησης, ενώ σε αυτό σημειωνόταν ότι από τη στιγμή που δεν έλαβε αρνητική απάντηση για την πρότασή της έχει προχωρήσει στην υλοποίησή της. Χθες, στις typologies.gr δημοσιοποιήθηκε και επιστολή μέλους του Ε.Σ. (χωρίς να αναφέρεται το όνομά του) που έχει αποσταλεί εδώ και δύο εβδομάδες, στην οποία επισημαίνει ότι μοναδικός λόγος παρουσίας του σε συνεδρίαση του Ε.Σ. «είναι η παροχή εξηγήσεων για τις εκ μέρους του Προέδρου της ΝΕΡΙΤ κραυγαλέες, συνεχείς και συστηματικές παραβιάσεις του νόμου περί ΝΕΡΙΤ… Επομένως, στη μόνη συνεδρίαση που προτίθεμαι να μετάσχω είναι εκείνη που θα έχει μοναδικό θέμα: “Παύση του Προέδρου του Δ.Σ. και Διευθύνοντος Συμβούλου”. Αν στη συνεδρίαση αυτή κριθεί ότι ο κ. Προκοπάκης έχει πράγματι παραβιάσει τον νόμο περί ΝΕΡΙΤ, τότε να κληθεί κανονικά σε απολογία και μετά από αυτή να λάβουμε την τελική απόφασή μας». Προσθέτει μάλιστα ότι αν δεν υπάρξει απόφαση, τότε «πρέπει να υποβάλουμε την παραίτησή μας για να διευκολύνουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επανασύσταση του Εποπτικού Συμβουλίου».

Υπό αυτές τις συνθήκες, χθες στη συχνότητα της ΔΤ εμφανίστηκε στο πάνω μέρος δεξιά και χρονόμετρο που μετρούσε αντίστροφα μέχρι τις 18.00 που θα άλλαζε το λογότυπο. Η απόλυτη… αστειότητα ειδικά όταν δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέραν ενός νέου λογότυπου. Στην «Εφ.Συν.» υπήρξε και σχετική τηλεφωνική φάρσα μισή ώρα πριν αλλάξει το λογότυπο, ότι σε 30 λεπτά (τόσα απέμεναν περίπου για την αλλαγή με βάση την αντίστροφη χρονομέτρηση) «θα σκάσει βόμβα πάνω στη ΔΤ»! Στην ιστοσελίδα hprt.gr άλλαξε το λογότυπο της ΔΤ σε «Ν», αλλά όλα έγιναν με τόση προχειρότητα που δεν είχε καταχωριστεί ούτε το σημερινό πρόγραμμα. Λίγο μετά τις έξι εμφανίστηκε ένα πρόγραμμα «06.00 Εξι με Δέκα, ενημερωτική εκπομπή» χωρίς κανένα άλλο στοιχείο, και στις 18.35 έστειλαν το πρόγραμμα της «Ν» (4-9/5/14).


Στις 18.00, πριν από την έναρξη του δελτίου ειδήσεων, έπεσε το σχετικό τρέιλερ «Κάτι νέο ξεκινά» μαζί με το καινούργιο λογότυπο «Ν» και ακολούθησε το σήμα των ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ, πλέον, που ξεκίνησαν με πρώτο θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία…


* «Καλοτάξιδη» ευχήθηκε στη ΝΕΡΙΤ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, πρώην υφυπουργός Δημόσια Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, σημειώνοντας ότι ξεκινάει το νέο της πρόγραμμα «με ένα νόμο που εγγυάται τη θεσμική της ανεξαρτησία και ένα σχήμα πιο λιτό που σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων…»


* «ΝΕΡΙΤ: Νέα αμφίεση – Ιδια απάτη» σημειώνει σε δήλωσή της η υποψήφια ευρωβουλευτίνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρα Χριστακάκη (απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ) που βρέθηκε χθες στη διαμαρτυρία συναδέλφων της έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. «Με άλλο όνομα -προσθέτει- αλλά με τον ίδιο θίασο συνεχίζει το κυβερνητικό μόρφωμα της ΔΤ την περιοδεία του στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες της χώρας [...] Η ΝΕΡΙΤ δεν αποτελεί πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι την πληρώνουν από τον Ιανουάριο οι Ελληνες πολίτες. Προσπαθεί να φτιάξει βίαια (όπως και οι προκάτοχοί της) μια πραγματικότητα ενημέρωσης η οποία δεν έχει καμιά διασύνδεση και σχέση με τα καθημερινά βιώματα της κοινωνίας». Προσθέτει, βέβαια, ότι δεν είναι το μόνο που δεν έχει η ΝΕΡΙΤ, σημειώνοντας ότι «δεν έχει δικό της προσωπικό, δεν έχει περιουσία, δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει ούτε στοιχειωδώς αντικειμενική ενημέρωση, δεν έχει τη συναίνεση του λαού…».

Σωτήρης Μανιάτης-efsyn.gr