«Στο μνημόσυνο της Φαίης η αδελφή της έτρεχε σε καλλιστεία σκύλων»

Έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από την ημέρα που η Φαίη Μπλάχα υπέκυψε στα τραύματά της, με τον θάνατό της να γίνεται αφορμή για να ξεδιπλωθεί ένα αστυνομικό-ερωτικό θρίλερ με πρωταγωνιστές την άτυχη κοπέλα, τη μεγαλύτερη αδερφή της Μαρία - Ελένη και τον ήδη προφυλακισμένο Βαγγέλη Στεφανάκη, ο οποίος κατηγορείται για τον φονικό ξυλοδαρμό.


Στη γειτονιά της, στη Νέα Μάκρη, φίλοι και γνωστοί προσπαθούν μέχρι σήμερα να συνδέσουν τα κομμάτια του παζλ, αναζητώντας μέσα από περιγραφές και φήμες τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες η 23χρονη Φαίη οδηγήθηκε στο μοιραίο ραντεβού με τον Β. Στεφανάκη που τελικά της στοίχισε τη ζωή. Τραγικές φιγούρες, οι γονείς της κοπέλας, οι οποίοι εκτός από τον χαμό του παιδιού τους, έχουν έρθει αντιμέτωποι και με τις υποψίες για την εμπλοκή στην υπόθεση της μεγάλης τους κόρης Μαρίας - Ελένης, η οποία κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία και ψευδορκία ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, για κάποιο διάστημα αποτέλεσε τον «τρίτο πόλο» στη σχέση της Φαίης με τον Στεφανάκη.
Αλλωστε, η οικογένεια Μπλάχα έχει επιλέξει ξεχωριστή νομική εκπροσώπηση, δείγμα της απόστασης που έχει δημιουργηθεί με τη Μαρία - Ελένη.

«Δεν το χωνεύει ο νους μου»
Τελευταίο επεισόδιο στην πολύκροτη υπόθεση, το οποίο τροφοδότησε εκ νέου τις φήμες, ήταν η εκκωφαντική... απουσία της Μαρίας - Ελένης από το μνημόσυνο της αδελφής της, που τελέστηκε την περασμένη Κυριακή στη Νέα Μάκρη. Η πίκρα του καπετάν Αντώνη Μπλάχα δεν μπορούσε να κρυφτεί, κυρίως επειδή γνώριζε τον λόγο απουσίας της μεγάλης κόρης του: Η ίδια το Σαββατοκύριακο προτίμησε να παραβρεθεί σε... καλλιστεία σκύλων στη Θεσσαλονίκη, κάτι που προφανώς θεώρησε πιο σημαντικό από το μνημόσυνο της Φαίης, μόλις 40 ημέρες μετά τον χαμό της. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που η «Μάνια», όπως τη φωνάζουν οι φίλοι, έδωσε προτεραιότητα στο αγαπημένο της χόμπι έναντι της οικογένειας. Μόλις μια ημέρα πριν εκπνεύσει στο νοσοκομείο η Φαίη, η αδερφή της είχε «αποδράσει» ξανά από το οικογενειακό δράμα, συμμετέχοντας και τότε σε καλλιστεία σκύλων...

«Εμείς θρηνούσαμε τη Φαίη. Συγγενείς και φίλοι μαζευτήκαμε για το μνημόσυνο στον τάφο της. Μάλιστα η θεία της έκανε ένα μακρινό ταξίδι, ήρθε από την Αμερική ειδικά γι' αυτόν το σκοπό και η Μαρία - Ελένη προτίμησε ένα ταξίδι αναψυχής στη Θεσσαλονίκη, για να πάρει μέρος σε... καλλιστεία σκύλων...», λέει με απογοήτευση ο καπετάν Αντώνης και ξεσπάει: «Δεν μπορεί να το χωνέψει ο νους μου! Αν είναι δυνατόν...».

Το «Εθνος της Κυριακής» εντόπισε το Σαββατοκύριακο τη μαυροφορεμένη «Μάνια» στα καλλιστεία σκύλων της Θεσσαλονίκης, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, όπου έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση, συνοδεύοντας τον αγαπημένο της σκύλο Νίτρο, ράτσας «κάνε κόρσο», με τον οποίο μάλιστα κατάφερε να διακριθεί τη δεύτερη μέρα του διαγωνισμού επιτυγχάνοντας πρωτιές στην κατηγορία του. Ηταν δε, τέτοιος ο ενθουσιασμός της «περήφανης» -όπως δηλώνει- ιδιοκτήτριας, που έσπευσε ήδη από την περασμένη Κυριακή, να αναρτήσει στη σελίδα της στο Facebook τα κατορθώματα του ηλικίας 22 μηνών Νίτρο, μαζί με αναμνηστική φωτογραφία από την απονομή. Την ίδια ώρα, που συγγενείς και φίλοι συναντήθηκαν στο κοιμητήριο της Νέας Μάκρης για να τιμήσουν τη μνήμη της Φαίης...


Η έρευνα φέρνει αποκαλύψεις
Μένει να «μιλήσουν» λάπτοπ και κινητά
Την ίδια ώρα, νέες καταθέσεις προσώπων που γνώριζαν τις δύο αδελφές, φωτίζουν «σκοτεινές» πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης.
Οι μαρτυρίες αγγίζουν και τα «ένοχα μυστικά» του διδύμου Στεφανάκη - Μαρίας-Ελένης, που αφορούν τη σχέση τους και, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ίσως «εξηγούν» τη στάση της μεγάλης αδελφής να καλύψει αρχικά, μετά τον θάνατο της Φαίης, τον φερόμενο ως δράστη.
Εν τω μεταξύ, η ολοκλήρωση των ιατροδικαστικών εκθέσεων δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες για τις συνθήκες θανάτου της 23χρονης. Τα συμπεράσματά τους όχι μόνο δεν αφήνουν περιθώρια για πιθανά ελαφρυντικά του δράστη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αφού λογόφερε με τη Φαίη, εκείνη πάνω στον καβγά παραπάτησε και έπεσε με το κεφάλι πάνω στο αυτοκίνητο.

Γροθιές και κλωτσιές
Αντίθετα ενισχύουν την άποψη ότι ο δράστης συνειδητά επιτέθηκε με γροθιές και κλωτσιές στην ανυπεράσπιστη κοπέλα, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Οι εκθέσεις και οι γνωματεύσεις των ειδικών κάνουν λόγο για «θάνατο που προήλθε συνεπεία κακώσεων του εγκεφάλου προκληθεισών από θλων όργανο. [...] Οι κακώσεις στα κάτω άκρα έχουν προκληθεί από πλήξη με θλων όργανο, πιθανόν λακτίσματα». Γίνεται επίσης λόγος για εκδορές που αποδίδονται σε «προσπάθεια αμύνης της παθούσας».

Οι καταθέσεις σκιαγραφούν και τη «θυελλώδη» ζωή της Μαρίας-Ελένης, η συμπεριφορά της οποίας είχε ενοχλήσει από καιρό τον καπετάν Αντώνη. Η σχέση της με τον Βαγγέλη Στεφανάκη είχε, σύμφωνα με όσους τους γνώριζαν, διαστήματα ερωτικού πάθους αλλά και «διαλείμματα» με κόντρες και εντάσεις.

Οταν εκείνος συνδέθηκε με τη Φαίη, άρχισε να εξελίσσεται μια «τριγωνική» σχέση με πολλά επεισόδια. Σύμφωνα με μάρτυρες-κλειδιά, η Μαρία-Ελένη εμφανιζόταν ενώπιον της αδελφής της να υποστηρίζει τον δεσμό της με τον Στεφανάκη, ωστόσο απέναντι στον ίδιο η στάση της άλλαζε εντυπωσιακά. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις υποστηρίζουν ότι η μεγάλη αδελφή της Φαίης συμπεριφερόταν ανταγωνιστικά, κάνοντας ακόμη και σκηνές ζηλοτυπίας στον προφυλακισμένο, πλέον, νεαρό.

Αλλωστε στο φιλικό περιβάλλον των δύο κοριτσιών ήταν γνωστό, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες, ότι η Μαρία-Ελένη δεν έκρυβε την οργή της, ακόμη και για την αδελφή της, την οποία προσέβαλλε μπροστά τους, ενώ σε μια έκρηξη θυμού είχε φτάσει στο σημείο να εκφραστεί για εκείνη απειλητικά. Μάλιστα λέγεται ότι υπήρξαν και περιπτώσεις όπου η «Μάνια» με την παρέα της περιγελούσαν τη Φαίη στα στέκια όπου σύχναζαν, γεγονός που δεν περνούσε απαρατήρητο από τους υπόλοιπους θαμώνες.

Κλειδωμένοι στο δωμάτιο
Σε ένα άλλο σημείο των καταθέσεων ρίχνεται φως σε όσα έλαβαν χώρα στο πατρικό των κοριτσιών, όταν η Μαρία-Ελένη είχε καλέσει τον Στεφανάκη να περάσει εκεί ένα διήμερο, χρησιμοποιώντας ως αφορμή για την πρόσκληση τον δεσμό του με τη Φαίη. Εκεί σημειώθηκε ένα ακόμη χαρακτηριστικό περιστατικό, καθώς η μικρή αδελφή βγήκε για λίγο στη γειτονική αγορά και επιστρέφοντας βρήκε «κλειδωμένους» στο δωμάτιο τον Βαγγέλη με τη «Μάνια»! Τότε ήταν που ο καπετάν Αντώνης ξέσπασε λέγοντας αυστηρά στη μεγάλη κόρη του: «Aυτός ο άνθρωπος δεν θα ξαναπατήσει στο σπίτι».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Στεφανάκης φέρεται να είχε υποψίες ότι τη Φαίη ενοχλούσε ένας από τους φίλους του, ο οποίος με τη μηχανή του βρέθηκε έξω από το σπίτι υποστηρίζοντας ότι έπαθε βλάβη. Οταν βρέθηκε με τη Φαίη, την πίεσε να αποκαλύψει «τι τρέχει μεταξύ τους», εκείνη αντέδρασε και ακολούθησε ο μοιραίος καβγάς.

Ανεξήγητο παραμένει γιατί ο ευερέθιστος νεαρός δεν ζήτησε τον λόγο από τον «φίλο» του που φερόταν να παρενοχλεί τη Φαίη. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα της υπόθεσης έχει προχωρήσει από την πλευρά των Αρχών, εκκρεμεί η διαταγή για την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών των εμπλεκομένων, πριν αλλά και μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της Φαίης.

Το κινητό τηλέφωνο της άτυχης κοπέλας, που αρχικά έσπευσε να πάρει η αδελφή της, τελικά περιήλθε στην κατοχή του πατέρα, ο οποίος και το παρέδωσε στην Αστυνομία. «Τόσο τα κινητά όσο και το λάπτοπ της Φαίης ενδεχομένως να αποκαλύψουν κρίσιμους διαλόγους ή μηνύματα του δράστη με καθεμία από τις αδελφές αλλά και με τρίτους πριν από τον άγριο ξυλοδαρμό, καθώς και με ποιους επικοινώνησε μετά», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η δικηγόρος της οικογένειας Μπλάχα, κ. Νατάσα Ασπρίδη.

«Το λάπτοπ της Φαίης, που βρίσκεται στο κλειδωμένο δωμάτιο του άτυχου κοριτσιού, στον πρώτο όροφο του σπιτιού τους, πιθανότατα μπορεί να φωτίσει περισσότερο την υπόθεση, κυρίως από τα e-mails αλλά και τους διαλόγους μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης».

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ-Αναδημοσίευση από εφημερίδαΈθνος