Ο Αμβρόσιος για τα σαράντα του δολοφόνου Ντερτιλή


Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης-zougla.gr

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, γνωστός για τα χουντικά και αντιδημοκρατικά αισθήματά του βρήκε και άλλη ευκαιρία να προκαλέσει.

Με αφορμή τα σαράντα του βασανιστή και δολοφόνου της χούντας Νικόλαου Ντερτιλή ο Μητροπολίτης έκρινε σκόπιμο να τον αποθεώσει μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας.

Με τίτλο «Στο καλό, Στρατηγέ μου» ο Αμβρόσιος εκθειάζει τον «στρατηγό του» και αποκαλύπτει πως τον επισκεπτόταν στη φυλακή και είχε ζητήσει να του δοθεί χάρη.

Ταυτόχρονα επισυνάπτει και ένα βιογραφικό του Ντερτιλή, στο οποίο δεν αναφέρεται τίποτα φυσικά για τη δολοφονία του Μιχαήλ Μυρογιάννη το μεσημέρι της 18ης Νοεμβρίου του 1973.


Οι μνήμες και τα ιστορικά γεγονότα δεν θα χαθούν, επειδή κάποιοι επιλέγουν να τα αποκρύψουν. 

Ακολουθεί η ένορκη κατάθεση του Αντώνη Αγριτέλλη, φαντάρου και προσωπικού οδηγού του Ντερτιλή εκείνη τη μέρα:

«Την Παρασκευή το απόγευμα (16ης Νοεμβρίου) τον ...
παρέλαβα από το σπίτι του και τον μετέφερα με το τζιπ στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών στην οδό Σταδίου 10, γύρω στις 7 το βράδυ. Κατά τις 10 η ώρα βγήκε ο Ντερτιλής μαζί με κάποιον ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας και έφυγαν. Πότε επέστρεψαν δεν τους αντελήφθην. Στις 4 ή 4:30 ξημερώνοντας Σάββατο παρέλαβα τον Ντερτιλή και τον μετέφερα από την ΑΣΔΕΝ στο Πολυτεχνείο με το τζιπ. Σταμάτησα κοντά στην κατεστραμμένη πύλη, ο Ντερτιλής κατέβηκε και συζητούσε με κάποιον αξιωματικό της Αστυνομίας.

Ξαφνικά αντελήφθην φασαρία και φωνές προς τη μεριά της διασταύρωσης Πατησίων και Στουρνάρα. Παρετήρησα ότι αστυφύλακες έδερναν έναν νεαρό. Ξαφνικά αυτός κατόρθωσε να αποσπασθεί από τους αστυφύλακες. Τότε ο Ντερτιλής, που μόλις είχε αντιληφθεί το επεισόδιο, έβγαλε από το μπουφάν του το περίστροφό του και πυροβόλησε χωρίς να πολυσκεφθεί. Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο. Έμεινε επί τόπου ακριβώς στην διασταύρωση Πατησίων και Στουρνάρα, προς την πλευρά της Ομόνοιας. Εγώ φαντάστηκα ότι του έριξε στα πόδια και περίμενα να κινηθεί. Όταν όμως είδα να σχηματίζεται μια λίμνη από αίμα και μια μικρή άσπρη λιμνούλα από μυαλά, κατάλαβα ότι τον πυροβόλησε στο κεφάλι και ήταν ήδη νεκρός.


Μετά, σαν να μη συνέβαινε τίποτα, μπήκε στο τζιπ και κτυπώντας με στην πλάτη, μου είπε “με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μια τον πέτυχα στο κεφάλι”. Εγώ τα είχα χάσει και ήμουνα φοβερά ταραγμένος και φοβισμένος. Συνεχίσαμε προς την Πατησίων και φθάσαμε στο Μουσείο. Εκεί κάποιος υπάλληλος των τρόλεϋ ήταν μπλοκαρισμένος και οι αστυφύλακες του φώναζαν και τον έσπρωχναν.

Ο Ντερτιλής κατέβηκε απ’ το τζιπ, κόλλησε το περίστροφό του στο στομάχι του ανθρώπου και τον φοβέριζε ότι θα τον σκοτώσει αν δεν εξαφανιστεί».