Επικίνδυνο νερό σε δεκάδες χωριά της Αιτωλοακαρνανίας


protothema.gr
Με την ένδειξη «Επείγον» έφτασε πριν από μια εβδομάδα στο Δήμο Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας η έκθεση της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Δυτικής Αττικής, η οποία έκρινε εξαιρετικά επικίνδυνο για την δημόσια υγεία χιλιάδων κατοίκων το πόσιμο νερό της περιοχής καθώς ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε  σημαντική μικροβιακή επιβάρυνση από κόπρανα.


Όπως αναγράφεται στο υπ. αριθμόν πρωτ. 86475/2409 , 86489/ 2411, 9-4-2012 έγγραφο το οποίο κοινοποίησε η υγειονομική υπηρεσία στην Δημοτική Αρχή, σε δεκατέσσερα χωριά της γύρω περιοχής, όπως ο Αστακός, ο Καραισκάκης, ο Μπαμπίνη, ο Μαχαιράς, ο Σκουρτού, ο...
Προδρόμου, ο Αγραμπέλων, ο Μύτικας, ο Κανδήλας, ο Παναγούλας, ο Αρχοντοχωρίου, ο Ρίβιου, ο Αγίος Στεφάνος και οι Φυτειες, το πόσιμο νερό κρίνεται ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. 


Με αφοπλιστική ειλικρίνεια παραδέχεται στο www.protothema.gr ο αντιδήμαρχος Ξηρόμερου Αιτολοακαρνανίας, Φώτης Λιβάνης, ότι η τωρινή δημοτική Αρχή όπως και οι προηγούμενες φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο υδρευτικό σύστημα της περιοχής καθιστώντας το πόσιμο νερό εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία των κατοίκων. 


Όπως μας αποκαλύπτει ο ίδιος, στην δεξαμενή Κανδήλα η λάσπη έφθανε το 1,5 μέτρο καθώς εργασίες συντήρησης και εκκαθάρισης είχαν να γίνουν από το 2006! Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι των σωληνώσεων του δικτύου ύδρευσης είναι κατασκευασμένο από αμίαντο και πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί καθώς με βάση την Κοινοτική Οδηγία είναι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία. 


« Το πρόβλημα της ύδρευσης δεν είναι τωρινό, υπάρχει εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια» μας λέει ο Φ. Λιβάνης συμπληρώνοντας ότι οι εργασίες εκκαθάρισης των δεξαμενών έχουν ξεκινήσει και αναμένονται μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να έχουν ολοκληρωθεί μαζί την χλωρίωση του νερού που προβλέπει η έκθεση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. 


«Όσον αφορά την αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης από αμίαντο έχουμε ήδη υποβάλλει στην Περιφέρεια το αίτημα μας ώστε να εγκρίνει το απαιτούμενο κονδύλι αλλά πολύ φοβάμαι ότι τελικά η χρηματοδότηση δεν θα πραγματοποιηθεί». Βαρύτατες ευθύνες στην δημοτική αρχή Ξηρομέρου, επιρρίπτει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Λύτρας, καθώς η έκθεση είχε κοινοποιηθεί στο δήμο Ξηρομέρου στις 12 Απριλίου και ο δήμος δεν ενημέρωσε ούτε τους πολίτες, ούτε και τις παρατάξεις για την επικινδυνότητα της κατάστασης.