Στατιστικά καταγγελιών στην Ανοιχτή Γραμμή Safeline

www.proho.gr
 Σε εκδήλωση που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας παρουσιάστηκαν τα στατιστικά στοιχεία των καταγγελιών που έχουν γίνει στην Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών Safeline για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο, από την κα Μελτίνη Χριστοδουλάκη, υπεύθυνη επικοινωνίας για την SafeLine από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). 


 Κατά το έτος 2011, ο συνολικός αριθμός των καταγγελιών που...
έλαβε η SafeLine ανήλθε στις 3635, στοιχείο που δείχνει τη συνεχή επαγρύπνηση του Έλληνα χρήστη του διαδικτύου, όσον αφορά τις παράνομες δραστηριότητες και το παράνομο υλικό που διακινείται στο διαδίκτυο. Οι κατηγορίες του παράνομου περιεχομένου των καταγγελιών που επεξεργάστηκε η Γραμμή κατά τη διάρκεια του 2011 ήταν αναλυτικά: Προσωπικά Δεδομένα 31%, Span Phising 20%, Oικονομικές Απάτες 12%, Απόρρητο Επικοινωνιών 12%, Εξύβριση Συκοφαντική Δυσφήμιση 9%, Παιδική Πορνογραφία 7%, Ρατσισμός Ξενοφοβία 4%, Απειλή 3%, Πνευματική ιδιοκτησία 2%. Σε σχέση με προηγούμενα έτη, το 2011 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των καταγγελιών που σχετίζονταν με παιδική πορνογραφία και μάλιστα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 ο αριθμός των καταγγελιών που αφορούσε παιδική πορνογραφία διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο. 


Στο σύνολό τους, οι καταγγελίες με τέτοιου είδους περιεχόμενο ξεπέρασαν τις εκατό και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους καταχωρήθηκαν στην κοινή βάση δεδομένων του INHOPE (www.inhope.org), του οποίου είναι μέλος η SafeLine, και μέσα από κει προωθήθηκαν στις άλλες ανοικτές γραμμές καταγγελιών ανάλογα με τη χώρα προέλευσης της παράνομης ιστοσελίδας. Ο αγώνας για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας και γενικότερα όσων εγκλημάτων αφορούν τη γενετήσια αξιοπρέπεια των ανηλίκων συνεχίζεται, καθώς αποτελεί και τον πρωταρχικό στόχο για τη SafeLine. Σημαντικό ήταν επίσης το ποσοστό του αριθμού των καταγγελιών που αφορούσαν τη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook αφού έφτασε το 35%. Για την αντιμετώπιση όλων εκείνων των καταγγελιών που αφορούν το Facebook και έχουν να κάνουν με παραβίαση προσωπικών δεδομένων, παραβίαση κωδικών πρόσβασης, ηλεκτρονικό εκφοβισμό κλπ., η SafeLine διατηρεί επικοινωνία με τους διαχειριστές της δημοφιλούς ιστοσελίδας. Μέσω αυτής της επικοινωνίας, δίνεται η δυνατότητα προώθησης των καταγγελιών και εύρεσης λύσης σε κάθε πρόβλημα του καταγγέλλοντα. 


 Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας συμμετέχει και λειτουργεί από το 2003 την SafeLine, η οποία από το 2009 είναι μέλος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, με σκοπούς την εξάλειψη υλικού που απεικονίζει κακοποίηση ανηλίκων, την προάσπιση του δικαιώματος της ασφαλούς πλοήγησης του παιδιού στο Διαδίκτυο, την αντιμετώπιση της παρενόχλησής μέσω του κυβερνοχώρου ή του κινητού τηλεφώνου, καθώς και στην αντιμετώπιση περιεχομένου που αφορά τη βία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και γενικά καθετί το οποίο αντιβαίνει στην Ελληνική Νομοθεσία. H SafeLine λειτουργεί με την υποστήριξη του Safer Internet Programme της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής στο πλαίσιο των έργων NetWatch, SafeLine, SafeLine2 και Saferinternet EL AN-HL-HELP και είναι από το 2005 επίσημο μέλος του INHOPΕ (Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου).