"Τάιζαν" νεκρούς - σκευάσματα διατροφής για ...αποβιώσαντες χορηγούσαν επιτήδειοι

neakriti.gr
Το χρηματικό ποσό των 310.000 ευρώ φέρεται μέχρι στιγμής να έχει αποσπάσει για δήθεν διάθεση ειδικών σκευασμάτων διατροφής σε... νεκρούς ασφαλισμένους η ιδιωτική εταιρεία ιατρικών ειδών που πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο του...
 ΙΚΑ Ηρακλείου και στο μεγάλο "φαγοπότι" στο χώρο της δημόσιας υγείας, όπως αποκαλύπτει έγγραφο-"βόμβα" της νομικής προσφυγής του ΙΚΑ ΕΤΑΜ στη Δικαιοσύνη, η οποία έκανε δεκτό το αίτημα για τη δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων μέχρι του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.


Η "Ν.Κ." φέρνει στο φως το έγγραφο αυτό, το οποίο περιγράφει την αλυσίδα και τις πτυχές της απάτης, καθώς και το πώς στήθηκε το χρυσό κόλπο σε βάρος του Ιδρύματος, με βάση τα όσα έχει ελέγξει έως αυτή την στιγμή η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ. Για τους δύο υπευθύνους της ιδιωτικής εταιρείας ιατρικών ειδών αναφέρει ξεκάθαρα ότι συνέλαβαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν σχέδιο εξαπάτησης του ΙΚΑ με σκοπό το κέρδος...

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Οι προαναφερθέντες δεύτερος και τρίτος των καθ’ ων, υπό την ιδιότητά τους ως μόνων αρχικά ομορρύθμων εταίρων της μετατραπείσας ομόρρυθμης εταιρείας και μεταγενέστερα εταίρων της και διαχειριστών της πρώτης των καθ’ ων, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους της υπ’ αυτών εκπροσωπούμενης εταιρείας και κατ’ επέκταση αυτών των ιδίων προς βλάβη του ΙΚΑ, συνέλαβαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν σχέδιο εξαπάτησής μας, η πλήρης έκταση του οποίου, η συμμετοχή και άλλων ατόμων και η αντίστοιχη ζημιά του ΙΚΑ και τυχόν άλλων ταμείων διερευνώνται ακόμα.

Όμως, έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι οι καθ’ ων τέλεσαν σε βάρος του ΙΚΑ απάτη σχετικά με την δήθεν πώληση σκευασμάτων σε μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων».

Όπως σημειώνει, για την απάτη διερευνάται η συμμετοχή και άλλων ατόμων και τυχόν άλλων ταμείων, ενώ την ίδια ώρα το ΙΚΑ εκφράζει τη βεβαιότητά του για εμπλοκή δικών του παραγόντων στην υπόθεση.

Εξουσιοδοτήσεις ασφαλισμένων

Το κόλπο, όπως έχουμε αποκαλύψει και επιβεβαιώνει το ΙΚΑ στο έγγραφό του, στήθηκε με εξουσιοδοτήσεις ασφαλισμένων του ΙΚΑ, τις οποίες είχαν στην κατοχή τους, με όμοιο τύπο, μορφή και σε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου... Με λίγα λόγια, εξουσιοδοτήσεις-καρμπόν, για εισπράξεις από το Τμήμα Παροχών του ΙΚΑ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ...

Όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα, η Ιδιωτική εταιρεία προσκόμιζε στις υπηρεσίες του ΙΚΑ ατομικές για κάθε ασφαλισμένο ιατρικές βεβαιώσεις που είχαν εκδοθεί με σφραγίδες και υπογραφές γιατρών του ΠΑΓΝΗ, καθώς και τιμολόγια για δήθεν πώληση σκευασμάτων σε νεκρούς ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Εν πρώτοις, περιήλθαν στην κατοχή τους με άγνωστο για εμάς τρόπο (με το πρόσχημα της δήθεν εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων μας είτε με άλλη ελκυστική για τους ασφαλισμένους μας δικαιολογία ή άλλως) εξουσιοδοτήσεις ασφαλισμένων του ΙΚΑ, συντεταγμένων προφανώς από τους ιδίους με όμοιο τύπο, μορφή και σε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, άλλοτε προς το νομικό πρόσωπο της πρώτης εξ αυτών, άλλοτε προς τους ιδίους ή υπαλλήλους της εταιρείας, με την εντολή (α) για την υποβολή στις υπηρεσίες μας αιτήσεων αποζημιώσεως για την αξία ειδικών σκευασμάτων διατροφής που έχει ή φέρεται να έχει χορηγήσει σ’ αυτούς η πρώτη των καθ’ ών, και (β) για την είσπραξη των ποσών που αναλογούν στα παραπάνω σκευάσματα.

Όπως αποκαλύφθηκε από συνεχιζόμενη και διευρυνόμενη εισέτι έρευνα, η πρώτη των καθ’ ών, αφού προετοίμαζε επιμελώς τα απαραίτητα έγγραφα, προσκόμιζε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υποκαταστήματος ΙΚΑ Ηρακλείου, δια των εταίρων και διαχειριστών της ή υπαλλήλων αυτής, α) ατομικές για κάθε ασφαλισμένο ιατρικές βεβαιώσεις (η γνησιότητα των οποίων ερευνάται) που είχαν εκδοθεί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης περί της ανάγκης χορήγησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής, β) τιμολόγια εκδόσεώς τους για δήθεν πώληση σκευασμάτων σε διάφορα χρονικά διαστήματα που ήσαν μεταγενέστερα του θανάτου των ασφαλισμένων και γ) τυχόν άλλα απαιτούμενα δικαιολογητικά».

Μάλιστα, καταθέτει λίστα 32 περιπτώσεων νεκρών ασφαλισμένων σε έλεγχο 76 τέτοιων περιπτώσεων που κατά τα άλλα... λάμβαναν διατροφικά σκευάσματα... μάλλον στον άλλο κόσμο.

Για παράδειγμα, σε ασφαλισμένο που πέθανε τον Οκτώβριο του 2009 η επίμαχη εταιρεία διέθετε σκευάσματα από το μήνα Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010, για να κερδίσει 16.500 ευρώ. Με την παραπάνω μέθοδο, η επίμαχη εταιρεία κατάφερε να κερδίσει 310.000 ευρώ περίπου, χρηματικό ποσό που θα ανέβει ακόμη περισσότερο μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ

Κατάσχεση βιβλιαρίων
Παράλληλα, στο ίδιο νομικό έγγραφο του ΙΚΑ αναφέρεται ότι το ΣΔΟΕ κατέσχεσε 31 βιβλιάρια ασφαλισμένων του ΙΚΑ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και, όπως σημειώνεται, η έρευνα επεκτείνεται και σε άλλους γιατρούς, υπαλλήλους του ΙΚΑ και Ιδιώτες που με τον τρόπο τους συμμετείχαν στην απάτη...

Όπως εκτιμάται, η βλάβη του ΙΚΑ θα υπερβεί το χρηματικό ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ήδη, 5 υπάλληλοι από το κτήριο του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο μετακινήθηκαν στο ΙΚΑ του Αγίου Μηνά και της Χερσονήσου μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης, κίνηση ωστόσο που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από το Σύλλογό τους. Οι 5 υπάλληλοι είναι οι προϊστάμενοι του Τμήματος Παροχών, Λογιστηρίου και τρεις ταμίες.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η χθεσινοβραδινή απόφαση του Δ.Σ. σε συνέχεια, όπως αναφέρει, των αποφάσεων της γ.σ. της Ένωσης Διοικητικού και Τεχνικού προσωπικού ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ανατολικής Κρήτης, με αφορμή τις μετακινήσεις συναδέλφων τους.

Όπως αποφάσισαν χθες το πρωί, προχωρούν σε δίωρη στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 12 σήμερα το μεσημέρι, ενώ αντιπροσωπία του Δ.Σ. θα επιδιώξει συνάντηση με το διοικητή του ΙΚΑ στην Αθήνα. Παράλληλα, σημειώνουν ότι «σε περίπτωση που δε θα επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα για ανάκληση των μετακινήσεων, θα επαναπροσδιοριστεί η στάση μας».

Όλα αυτά και ενώ η διοίκηση του ΙΚΑ κεντρικά για τις μετακινήσεις αυτές ζήτησε από τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους να δηλώσουν πού επιθυμούν τη μετακίνησή τους, στο κτήριο του Αγίου Μηνά ή αλλού, εντός του νομού, μέχρι να διαλευκανθεί η ακούσια ή εκούσια ανάμειξή τους στο σκάνδαλο.

Εύλογα λοιπόν δημιουργείται η απορία γιατί οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι ζητούν ουσιαστικά να μην υπάρξει καμία επίπτωση μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ ήδη γνωρίζουν ότι υπάρχει τουλάχιστον μείζον ηθικό ζήτημα για την εμπλοκή τους ακούσια ή εκούσια.

Αναφορικά με τα όσα αποκαλυπτικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο γραμματέας του Συλλόγου Γιατρών του ΙΚΑ Ηρακλείου Μανόλης Σαριδάκης δήλωσε χθες βράδυ στην "ΚΡΗΤΗ TV" ότι «αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, τα αρμόδια όργανα θα αποδώσουν τις όποιες ευθύνες» και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε στίγμα σε συνάδελφο με φήμες ή κουβέντες στους διαδρόμους».

ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο

Συνεχίζονται οι ΕΔΕ

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται οι ΕΔΕ σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο για την τυχόν εμπλοκή γιατρών και προσωπικού. Ταυτόχρονα και ο διοικητής του Βενιζελείου Νίκος Κυδωνάκης έθεσε σε αργία τον υπάλληλο που φέρεται να είχε στήσει με άλλο συνάδελφό του από το ΠΑΓΝΗ την εταιρεία εξωνοσοκομειακής φροντίδας, η οποία βρίσκεται επίσης στο μικροσκόπιο της έρευνας, με την εμπλοκή προσωπικού και από τα δύο νοσοκομεία.