ΒΑΛΤΙΝΗ ΠΑΡΕΑ


Μετά την πραγματικά πετυχημένη δράση με την ποδηλατάδα γνωριμίας, στις 3 Νοεμβρίου, όλοι μας μέσα στα πολλά μηνύματα στήριξης που λαμβάναμε είχαμε και μηνύματα φίλων που θα ήθελαν να έρθουν μαζί μας, αλλά μας έλεγαν μήπως το ότι απευθυνόμασταν σε νεολαία αυτομάτως τους έθετε εκτός της παρέας μας. 

Πραγματικά τότε διαπιστώσαμε πως μια τέτοια κίνηση, σαν την πρωτοβουλία να μαζευτούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι βαλτινοί και να δημιουργήσουμε μια παρέα πάνω από χωριά, συλλόγους ή άλλο στεγανό, θα ήταν λάθος να αφήσει εκτός τον οποιονδήποτε που θα ήθελε να συμμετέχει.

Το κάλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι ανοιχτό και διαρκές για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και για όλους μαζί τους συμπατριώτες μας.

Το νέο που όλο αυτό τον καιρό θέλουμε να δημιουργήσουμε, βασικό στόχο έχει τη συμμετοχή -την όσο μεγαλύτερη γίνεται συμμετοχή- του καθενός που θέλει να συνδιαμορφώσει και να χαράξει τους νέους δρόμους για το διαφορετικό, το δημιουργικό και παραγωγικό αύριο.

Λάθος και μόνο λάθος θα ήτανε από μέρους μας, να αφήσουμε ηλικίες, χρώματα, ιδεοληψίες και αναχρονιστικές πρακτικές να περιορίσουν το εύρος του καινούργιου.

Το καινούργιο –και μην έχουμε καμία αμφιβολία γι’ αυτό- θα έρθει. Και θα έρθει είτε το θέλουμε είτε όχι. Σε μας μένει να επιλέξουμε αν θα είμαστε σ’ αυτούς που από τον καναπέ θα περιμένουμε τι θα μας παρουσιάσουν κάποιοι άλλοι για καινούργιο ή θα είμαστε εμείς και εννοούμε τον καθένα μας –βαλτινό ή μη- αυτοί που θα γίνουμε φορείς του καινούργιου. Που θα συμβάλλουμε να έρθει και θα συμμετέχουμε στη συνδιαμόρφωσή του με τις προσπάθειες και τις ιδέες μας.

Η δράση του Νοέμβρη με την ποδηλατάδα γνωριμίας ήταν μια κίνηση που έστειλε όμορφα μηνύματα. Άρεσε στους συντοπίτες μας, συζητήθηκε πέρα από κάθε προσδοκία και δημιούργησε πολύ θετικές εντυπώσεις.

Η κεντρική ιδέα της προσπάθειάς μας, που δεν είναι άλλη από το να δημιουργήσουμε μια μεγάλη παρέα που θα αγκαλιάζει όλο το Βάλτο, αξιολογήθηκε θετικά και μόνο θετικά.
Θα είναι κρίμα από ‘δω και πέρα όλο αυτό το εγχείρημα να περιοριστεί από ηλικιακά κριτήρια, αναχρονιστικές αντιλήψεις και καθεστωτικές ή ιδιοτελείς επιδιώξεις.
Κάνουμε λοιπόν το επόμενο βήμα και αυτή την ιδέα που θα περιοριζόταν μόνο στη «Νεολαία», την απλώνουμε στον καθένα. 

Προχωράμε ως «Βαλτινή Παρέα»

Μπορεί ο καθένας ως τώρα να προσφέρει ήδη στο χωριό του είτε μέσω ατομικών δράσεων είτε μέσα από πολιτιστικούς, μορφωτικούς ή εξωραϊστικούς συλλόγους. Καθ’ όλα θαυμαστό και αξιέπαινο.

Τώρα πλέον απευθυνόμαστε στον κάθε συγχωριανό και συμπατριώτη μας και του ζητάμε να έρθει να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο για την περιοχή μας.

Να γνωριστούμε και να συζητήσουμε για τον τόπο μας. Να προβληματιστούμε και να προτείνουμε  καθετί που θα κάνει το Βάλτο καλύτερο. Να βοηθήσουμε ώστε να τοποθετηθεί  η ιδιαίτερη πατρίδα μας στη σκέψη μας ως αντικείμενο συζήτησης, αλλά και δημιουργικής αντιμετώπισης.

Ο Βάλτος είναι σίγουρο πως έχει τις δυνατότητες, έχει και τις δημιουργικές εκείνες δυνάμεις που θα τον βοηθήσουν να κάνει το παραπέρα βήμα. 

Εμείς σαν Βαλτινή Παρέα, το μόνο που θα θέλαμε είναι να γίνουμε η αφορμή για να συναντηθούν άνθρωποι απ’ όλα τα χωριά μας, με τις ίδιες σκέψεις και να συζητήσουν, να ζυμώσουν ιδέες και να προτείνουν το καινούργιο. 

Ελάτε λοιπόν να γίνουμε μια μεγάλη παρέα. Η Βαλτινή Παρέα.