Θλίψη και οργή για το ΚΑΦΚΑ


Θλίψη και οργή μόνο μπορεί να νιώσει κανείς αν επισκεφθεί για οποιοδήποτε λόγο το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας. 

Ένα ίδρυμα - κόσμημα που εξυπηρέτησε, στα λίγα χρόνια που λειτουργεί, πολύ κόσμο και αντιμετώπισε πλήθος βαρέων περιστατικών με τη συνέπεια και την αυταπάρνηση του ιατρικού, παραϊατρικού , διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού.

Το 2006 ξεκίνησαν να λειτουργούν:

α)    Τακτικό εξωτερικό ορθοπεδικό ιατρείο και ιατρείο αθλητικών κακώσεων.

β)    Τμήματα φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης, κοινωνικής εργασίας.

Το 2009 έγιναν πάνω από 20000 συνεδρίες θεραπειών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς και νοσηλεύτηκαν 85 ασθενείς με κλειστή νοσηλεία. 

Λειτουργούσαν τρεις πτέρυγες, αποδεικνύοντας ότι μπορεί ένα ίδρυμα να παράγει έργο σημαντικό έχοντας Δημόσιο χαρακτήρα και οικονομικό πλεονασμό.

Το 2011 μέσα στις συγκεκριμένες οικονομικές συγκυρίες έγιναν 15000 συνεδρίες και νοσηλεύτηκαν 52 ασθενείς με κλειστή νοσηλεία.

Το Δεκέμβριο του 2012 ενσωματώνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου. Το Σεπτέμβριο του 2013 με πρόσχημα την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού αναστέλλεται η λειτουργία του ξενώνα.

 Ο νέος Διοικητής του ΓΝΑ κος Βλάχος σε επίσκεψή του εξέφρασε την άποψη ότι το ΚΑΦΚΑ πρέπει να περάσει στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων, άποψη που από πολλά χρόνια πριν εξέφραζε και ο κος Κοιμήσης. 

Σήμερα υπολειτουργεί το ίδρυμα αφού και το ασθενοφόρο είναι σε αχρηστία, γιατί οι οδηγοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Σε ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία του σωματείου εργαζομένων στο ΚΑΦΚΑ ο κος Δήμαρχος εξέφρασε εκ νέου την άποψη της ιδιωτικοποίησης, πράγμα που σημαίνει ευέλικτες μορφές εργασίας, εργαζόμενοι των 300 ευρώ και ομηρία των εργαζομένων στις ορέξεις της ιδιωτικής ασυδοσίας.

Τελικά πάρθηκε απόφαση να συνομιλήσουν, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, με τον υφυπουργό Υγείας και τους αρμόδιους φορείς. Μήνες μετά δεν έχει γίνει τίποτα. Ποιος έχει την κύρια ευθύνη γι’ αυτό; Η απάντηση είναι σαφής. Αυτοί που θέλουν το ΚΑΦΚΑ προσφορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτοί που δεν πιστεύουν στο κοινωνικό ρόλο του κράτους.

Οι επερωτήσεις που έγιναν στη Βουλή για το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας (2 από τον ΣΥΡΙΖΑ και 1 από το ΚΚΕ) έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες.

Τέλος η παράταξή μας δίνει υπόσχεση ψυχής για να μην κλείσει το ΚΑΦΚΑ, ούτε να χάσει το Δημόσιο κοινωνικό του χαρακτήρα. Ας δεσμευτούν δημόσια και οι άλλοι συνδυασμοί.